Ukredytowani.pl 5 Report post Posted September 24, 2012 Wiem że to głupie pytanie, ale może są osoby którym minimalna pensja starcza na cały miesiąc? I mogły by pana premiera uściskać za łaskawość i gest wobec nas wszystkich, dla niego maluczkich? Share this post Link to post Share on other sites
torres 5 Report post Posted September 25, 2012 Wiesz, pewnie nie starcza taka pensja, bo jak ma? Ale zawsze to jakaś baza, można coś do niej dorobić, nawet na czarno. Prawda o naszym biznesie jest taka, że jak nie zmusisz, to nie zapłacą więcej. Ja się cieszę, że ludzie będą dostawać więcej, pieprzenie przedsiębiorców o kosztach można włożyć między bajki. Wiesz jak to jest, trzeba oszczędzac? To przytnijmy ludziom pensje, na tym polega optymalizacja kosztów. Share this post Link to post Share on other sites
Malfoy 20 Report post Posted September 25, 2012 przytnijmy ludziom pensje, na tym polega optymalizacja kosztów. Zgadza się. Zauważ też że zwolnienia dotyczą zawsze pracowników szeregowych nigdy wysokiego szczebla - w myśl zasady ręka rękę myje. A co do kwoty 1600 zł brutto baza to może i jest ale dla studenta bądż singla który mieszka u rodziców i potrzebuje kieszonkowe na piwo. No bo jak mieszkać "na swoim" i płacić z tych 1100 na rękę czynsz za wynajem w wysokości 500-1000 zł miesięcznie? Mówię wam u nas to jest jak w powieści Dicka niby wszystko wydaje się normalne ale jest nieprawdopodobne. Nie dziwi więc fala i rozmiar emigracji. Share this post Link to post Share on other sites
fachowiec 3 Report post Posted September 28, 2012 Tylko weżcie pod uwagę, że podwyżka pensji o kilka stów to dla przedsiębiorcy podwyżka kosztów 2x wyższa (ZUS-y, srusy, inne świadczenia). Najlepiej powiedzieć, że ma to zapłacić biznes. A ja się pytam z czego? Wystarczyłoby "odpuścić" trochę w podatkach firmom, a te same zatrudniałyby i płaciłyby ludziom lepiej. A mamy tylko dociskanie podatkowej śruby. Sami socjaliści z was:-) Share this post Link to post Share on other sites
Malfoy 20 Report post Posted September 28, 2012 Zgodzę się że wraz z ustawową podwyżką płacy powinna być ustawowa obniżka obciążeń dla pracodawcy. Powinni to uregulować także jakoś procentowo albo w ogóle zlikwidować dodatkowy ZUS od pracownika płacony przez pracodawcę. Share this post Link to post Share on other sites
Lukasz 39 Report post Posted September 30, 2012 Wiadomo każdy kij ma dwa końce. Z jednek strony jak żyć za taką stawkę ? Gdzie opłata za mieszkanie, rachunki, jedzenie nie wspominając o dzieciach ( a przecież w Polsce coraz większe kłopoty demograficzne, widać z czego to się bierze). Dobrze więc że chociaż wymuszone podwyżki pensji to zawsze jakieś dodatkowe pieniądze dla zwykłego pracownika. Z drugiej jednak strony zawsze byłem raczej za wolnym rynkiem i przedsiębiorcy mają racje narzekając na ciągłe podwyżki związane z utrzymaniem pracownika. Tylko patrzeć jak będzie rosła szara strefa. Tylko praca bez umowy jest dobra na chwilę bo ma się więcej gotówki, ale nie odkładamy na emeryturę czy występuje też problem z ubezpieczeniem zdrowotny. Łatwo jest się opowiedzieć za jednym lub drugim skrajnym poglądem, ale jak w przypadku każdego problemu trzeba by się w niego dobrze zagłebić żeby znależć jakieś sensowne rozwiązanie. Share this post Link to post Share on other sites
masterweb 9 Report post Posted October 5, 2012 nie no wiesz nie można powiedzieć że dziwny temat, pytanie. Bardzo dobrze, że pytasz. Takie to forum rozmawiamy o kasie. Ogólnie ja nie mam minimalnej jednak trochę większą 3x jednak się nie chwalę, ale tak jest. po drugie, nzajomy ma min. jakoś sobie radzi, jednak za jedzenie nie placi - mama rodzinka obiady itp. Za prąd ma groszę, wiec luzik. Jakoś tam ciągnie, jednak nie zalicza się do najbardziej zadowolonych Polaków.Sam pomagam jak sie da dla niego, spoko człowiek. Praca pracą, jednak min, ma podszkoczyć, ale zapewne w marzenia i nigdzie więcej, szkoda... Share this post Link to post Share on other sites
art 16 Report post Posted October 11, 2012 W małym mieście (do 50tys, mieszkańców) można bez problemów wyżyć za minimalną pensję. Ale w dużym mieście... nie ma szans. Share this post Link to post Share on other sites
Lukasz 39 Report post Posted October 14, 2012 Art trzeba przyznać Ci rację. W mniejszych miejscowościach ogólnie ceny w klepach są niższe i przede wszystkim opłaty za wynajmowanie mieszkania. Przecież jakby ktoś z minimalną krajową chciał mieszkać sam w Warszawie to wiem jakby miało to wyglądać, czy w ogóle cała pensja by wystarczyła na wynajęcie jakieś kawalerki ? Ciekawe jeszcze jak wyglądają statystyki co do osób pracujących za minimalną krajową w dużych i małych miastach. Wydaję mi się że w małych i średnich miasteczkach większy procent mieszkańców pracuje za minimalną krajową niż np. w stolicy Share this post Link to post Share on other sites
aniag1 0 Report post Posted October 29, 2012 Zależy od miasta. W krakowie np byłoby ciężko wyżyć... Share this post Link to post Share on other sites
malolacik 0 Report post Posted March 4, 2013 No w dużych miastach życie jest dużo droższe ale z tego co się orientuje to tam tez płace na tych samych stanowiskach są większe niż w mniejszych miastach. Share this post Link to post Share on other sites
gregi 0 Report post Posted March 12, 2013 kazda pozyczka pensji minimalnej to zwiekszenie szarej strefy. Share this post Link to post Share on other sites
damian000 0 Report post Posted May 17, 2013 Z minimalną krajową, to można se mieszkać do końca życia z rodzicami. Pozdrawiam. www.pcpartners.pl Share this post Link to post Share on other sites
Sokolik 0 Report post Posted July 15, 2013 Kto by chciał mieszkać do końca życia z rodzicami... Jeśli potrzebujecie porady w kwestii finansowej to tutaj dobrym sprzymierzeńcem jest doradca finansowy Kielce. Jeśli mowa o finansach i dorobieniu do naszej pensji która często nie wystarcza na pokrycie wszystkich wydatków, to tutaj znajdziecie pomoc ponieważ zajmują się też rynkiem pracy. Powodzenia. Share this post Link to post Share on other sites
Conan102 0 Report post Posted July 24, 2013 No wiesz, niektórzy po prostu nie mają wyboru Trzeba zawsze wykorzystywać szanse, nawet jeśli jest nią emigracja... ale to tylko w ostateczności! Share this post Link to post Share on other sites
meen 0 Report post Posted October 17, 2013 I co z tego, że jest 1600 brutto, skoro to jest wynagrodzenie głodowe... za to nie da się przeżyć w dzisiejszych czasach. Share this post Link to post Share on other sites
jagadeni 0 Report post Posted October 18, 2013 no, nie ma opcji że się pracuje samemu i godnie za to żyje Share this post Link to post Share on other sites
Malfoy 20 Report post Posted October 19, 2013 meen że się nie da przeżyć to wiedzą ludzie którzy mają 1600 brutto a za mieszkanie płacą z 600-700 zł bez prądu, gazu i telefonu. Natomiast kolo który zarabia 12000 zł brutto jak minister pracy jak on się nazywa...Kosiniak-Kamysz mówi że nie ma problemu i za 1200 zł spokojnie miesiąc przeżyje. http://praca.wp.pl/title,Ministrze-wez-moja-prace-za-1200-zl,wid,16086021,wiadomosc.html Bogaty nigdy nie zrozumie biednego dopóki takim się nie stanie. A takie gadanie to naprawdę pycha i ubliżanie ludziom. Zamiast im pomagać wmawia im że mają dobrze. Share this post Link to post Share on other sites
bambinok 0 Report post Posted October 21, 2013 Dokładnie. Jak za 1600 br przeżyć samemu? A rząd zachęca jeszcze, żeby z takimi pensjami zakładać rodziny ;/ Share this post Link to post Share on other sites
alphabetaa 0 Report post Posted October 28, 2013 to jest po prostu żenujące i zawstydzające, nie wiem co więcej można o tym powiedzieć Share this post Link to post Share on other sites
Lukasz 39 Report post Posted October 31, 2013 Od stycznia 2014 płaca minimalna zostanie podniesiona o 5% do poziomu 1680 zł brutto. Ja osobiście nie jestem za takimi sztywnymi przepisami. Szkoda tylko że w Polsce rynek pracy jest tak straszny, że pracodawcy byliby w stanie zatrudniać pracowników po jeszcze niższych stawkach. Więc w takiej sytuacji jednak dobrze że ta płaca minimalna występuje. Share this post Link to post Share on other sites
kys 0 Report post Posted April 7, 2014 Typowa pensja dla niewolnika. Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 0 Report post Posted April 9, 2014 niestety taka pensja jest bardzo niska, ale lepsza taka niż żadna... Share this post Link to post Share on other sites
kreda 0 Report post Posted June 25, 2014 to jest po prostu żenujące i zawstydzające, nie wiem co więcej można o tym powiedzieć TRUE! Share this post Link to post Share on other sites
Mariola 0 Report post Posted July 17, 2014 smiech tyle to mam rachónków miesiecznie Share this post Link to post Share on other sites