Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
EwelinaW

Mieszkanie dla młodych - szukam opinii

Question

Szukam opinii osób, które już skorzystały z rządowego dofinansowania "Mieszkanie dla Młodych". Długo czekaliście na decyzję? Jak to dokładnie u Was wyglądało? I czy jest duży wybór mieszkań?

Pytam, ponieważ zastanawiam się nad wzięciem kredytu na mieszkanie. Od kilku lat wynajmuję mieszkanie w Krakowie i opłaty za czynsz i wynajem są dosyć wysokie, a rata kredytu byłaby porównywalna. Co prawda istnieją limity cenowe, dla Krakowa wynoszą one 4894,5 zł za jeden metr kwadratowy mieszkania (żródło: http://mieszkaniedlamlodych.com/zapytaj-o-doplate/) więc myślę, że znalazłabym jakieś ciekawe oferty w tej cenie.

21 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Witaj, na decyzję w zależności od banku czeka się nawet kilka tygodni. Program jest nowy i procedura załatwiania jest dość czasochłonna. Mam nadzieję że w miarę upływu czasu sprawniej to bedzie załatwiane. MdM i w ogóle kredyt hipoteczny jest oczywiście korzystniejszy niż płacenie czynszu. Tym bardziej można brać teraz i skorzystać na niskich stopach procentowych

• 0

Opinie na temat Mieszkania dla Młodych są
podzielone: mamy zwolenników i przeciwników. Fakt można zyskać dofinansowanie do
wkładu własnego (po spełnieniu warunków programu), ale czasami banki podnoszą
marże dla takich kredytów. Warto jest porównać ofertę kredytową – z MdM i bez.
Jest tez kwestia limitów i ograniczenie nieruchomości do rynku pierwotnego.

Pozdrawiam

M.J.

Bankieria.pl

www.Bankieria.pl
– portal obiektywny o finansach, wszystko w jednym miejscu. Lokaty, konta,

kredyty, chwilówki – zestawienia, porównania, porady.  

• 0

Ja już niestety na mieszkanie dla młodych jestem za stara :)... choć przyznaję, że to by była super oszczędność przy zakupie mieszkania Łódż Nowe budownicto zdecydowanie bardziej mi odpowiada niż staroświeckie bloki, a już tym bardziej mieszkania w kamienicach. Według mnie plusem MdM jest właśnie to, że ten program obejmuje deweloperskie mieszkania, bo młodzi ludzie powinni iść z duchem czasu, a nie osiadać w mieszkaniach odziedziczonych po dziadkach. Prawda jest taka, że po prostu czasy się zmieniają i trendy w budownictwie i architekturze również 

• 0

To znaczy ile masz lat? Bo obecnie przy dzieciach nie ma już ograniczenia wieku ! Sama jestem zdania,że warto jest się starać o dofinansowanie. Mozna dzięki temu wiele zyskać. Na stronie:

http://dom.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1036139&title=Mieszkanie-w-kredycie-jak-wybrac-nieruchomosc-z-mysla-o-przyszlosci&wid=17301793&smqbzticaid=114e2f

Znajduje się obecnie bardzo dobry artykuł o tym jak wybrać nieruchomość właśnie w kredycie mieszkanie dla młodych .Wprawdzie trzeba spełnić szereg kryteriów ale naprawdę jest to do ograrnięcia. Szczególnie jeśli skorzystalibyście z pomocy doradcy kredytowego , który w zasadzie pokierowałby Was od punktu do punktu.

Przy 2 dzieci można dostać ponad 20% dofinansowania do mieszkania. Pieniądze na pewno piechotą nie chodzą i na moje oko jest to bardzo duza pomoc, z której warto byłoby skorzystać. 

• 0

Ostatnio czytałem artykuł o tym,że o wiele więcej osób skorzystało z program Mieszkanie dla Młodych niż z programu Rodzina na Swoim . Tak więc jak widzicie program ten okazał się dużym sukcesem. Jestem zdania,że skoro jest możliwość dostania dofinansowania z rządu to warto jest z niej jednak skorzystać. W końcu pieniądze nie leżą na ziemi. Na tej stronie znajduje się dobry wpis o programie:

http://www.zainwestujwprzyszlosc.pl/mieszkanie-dla-mlodych-program-mdm/

Czy ktoś z Was słyszał również o zmianach w mdm jakie szykuje rząd? Być moze jeszcze  w tym roku będzie mozna kupić w programie mieszkanie na rynku wtórnym. Daje to bardzo duże mozliwości. 

• 0

Odnośnie opinii/ sytuacji...

Zalety:

- dość duże dofinansowanie, na Waszym miejscu poczekałbym aż wejdzie nowelizacja ustawy w życie czyli za kilka tygodni.

Póki co znane są założenia ustawy, ale banki nie mają instrukcji zmieniających zasady funkcjonowania.

Wady: 

- nie zdążymy przez 35 rokiem życia :)

- cena za m2 zbyt wysoka,

- dłuższa procedura uzyskania kredytu niż standardowego hipotecznego (więcej podmiotów zaangażowanych),

- brak możliwości prowadzenia działalności (siedziba firmy w przypadku osób uzyskujących dochody z działalności),

Zacznijcie się rozglądać na rynku mieszkaniowym. W Krakowie raptem kilka inwestycji spełnia kryteria MDM na rynku pierwotnym. Może łatwiej będzie Wam nabyć mieszkania na rynku wtórnym.

Podpowiedż:
Jeżeli znajdziecie mieszkanie, które Wam się podoba, ale nie mieści się w cenie możecie spróbować dogadać się ze sprzedającym. Pamiętam jeszcze moich Klientów z wcześniejszego programu kredytów preferencyjnych- czyli Rodzina na Swoim. Bardzo często udało im się wynegocjować lepszą cenę gdy wspominali, że mogą tylko tyle otrzymać w banku (limit kredytowy), mają mniejszą zdolność kredytową i takiego kredytu nie otrzymają, lub umawiali się na określoną kwotę za wyposażenie - tym samym obniżając cenę metra kwadratowego.

Pozdrawiam
Adam Paczos

• 0

Odnośnie opinii/ sytuacji...

Zalety:

- dość duże dofinansowanie, na Waszym miejscu poczekałbym aż wejdzie nowelizacja ustawy w życie czyli za kilka tygodni.

Póki co znane są założenia ustawy, ale banki nie mają instrukcji zmieniających zasady funkcjonowania.

Wady: 

- nie zdążymy przez 35 rokiem życia :)

- cena za m2 zbyt wysoka,

- dłuższa procedura uzyskania kredytu niż standardowego hipotecznego (więcej podmiotów zaangażowanych),

- brak możliwości prowadzenia działalności (siedziba firmy w przypadku osób uzyskujących dochody z działalności),

Zacznijcie się rozglądać na rynku mieszkaniowym. W Krakowie raptem kilka inwestycji spełnia kryteria MDM na rynku pierwotnym. Może łatwiej będzie Wam nabyć mieszkania na rynku wtórnym.

Podpowiedż:
Jeżeli znajdziecie mieszkanie, które Wam się podoba, ale nie mieści się w cenie możecie spróbować dogadać się ze sprzedającym. Pamiętam jeszcze moich Klientów z wcześniejszego programu kredytów preferencyjnych- czyli Rodzina na Swoim. Bardzo często udało im się wynegocjować lepszą cenę gdy wspominali, że mogą tylko tyle otrzymać w banku (limit kredytowy), mają mniejszą zdolność kredytową i takiego kredytu nie otrzymają, lub umawiali się na określoną kwotę za wyposażenie - tym samym obniżając cenę metra kwadratowego.

Pozdrawiam
Adam Paczos

• 0

W kontekście wprowadzenia zmian w programie Mieszkanie dla młodych od września 2015 dodam tylko, że limit 35 lat nie obowiązuje tych kredytobiorców, którzy mają trójkę lub więcej dzieci na utrzymaniu. teraz mogą oni starać się o kredyt MDM nawet po przekroczeniu tej granicy wiekowej.

• 0

Podsumowując ten projekt (a nie wiem w ogóle czy to jeszcze funkcjonuje), to jest straszna lipa moim zdaniem. W moim banku gdy brałem hipoteczny z ciekawości zapytałem się jak to się prezentuje. Ja się nie kwalifikowałem, bo kupowałem mieszkanie z rynku wtórnego.

Powiedzieli mi, że przez rok były 4 osoby. Więcej z tym latania niż pożytku :D

Jeśli szukasz kredytu w Łodzi, to polecam tutaj.

• 0

Bardzo słabe jest to, że te wszystkie programy praktycznie wykluczają bezdzietne małżeństwa :/ Nie ma w tym kraju szans się ogarnąć przed założeniem rodziny...

• 0

Świetnym aktualnym rozwiązanie w zakresie zakupu nieruchomości dla młodej rodziny jest program państwowy Mieszkanie plus. W ramach programu można otrzymać mieszkanie, w którym mieszkasz i jednocześnie wypłacasz go (może to zająć od 15 do 30 lat). W ten sposób nie musisz od razu inwestować dużej kwoty pieniędzy, ale też nie musisz spłacać kredytu za mieszkanie.  Z programu mogą skorzystać obywatele Polski, które w tej chwili nie są właścicielami nieruchomości.