NeoHos 0 Report post Posted December 9, 2014 Myślę, że warto oszczędzać. Świadomość posiadania kapitału daje poczucie bezpieczeństwa. Wyrobienie sobie takiego nawyku oszczędzania będzie dobrym rozwiązaniem. Ja póki co odkładam sobie 100zł na jakąś lokate w PKO BP. Miał ktoś z nia do czynienia? Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
Waldi 1 Report post Posted January 13, 2015 Ja za zaoszczędzone pieniądze kupiłem sobie zegarek Lacosty http://www.protime.pl/product-aar-23377-Zegarek-Lacoste-Durban-2010701.html. A teraz oszczędzam na taki dla żony. Share this post Link to post Share on other sites
Noria 0 Report post Posted January 22, 2015 Ja swoje oszczędności umieściła bym tam, gdzie mogły by jeszcze na mnie pracować - nie wiem czy produkt luksusowy jak zegarek spełnił by moje oczekiwania ? Ale nieruchomość, złoto jestem pewna, że usatysfakcjonowały by mnie Share this post Link to post Share on other sites
dodbroker1 0 Report post Posted January 23, 2015 jezeli jest na co to warto oszczędzac zawsze Share this post Link to post Share on other sites
kys 0 Report post Posted February 13, 2015 Masz z czego to oszczędzasz, ja nie miałbym problemu w wytyczeniu celów oszczędzania Share this post Link to post Share on other sites
pebs 1 Report post Posted February 16, 2015 Jasne ze ma sens. Share this post Link to post Share on other sites
deper 0 Report post Posted March 23, 2015 Oczywiście, że ma sens. Tylko należy pamiętać o jednym- oszczędza się po to, żeby póżniej wydawać a nie kisić pieniądze w słoiku.. Share this post Link to post Share on other sites
EwelinaW 0 Report post Posted March 26, 2015 Oczywiście, że oszczędzanie ma sens, niestety jednak większa część Polaków nie ma oszczędności - o czym mówią liczne badania czy sondaże. By poprawić tę sytuację musimy przede wszystkim zdać sobie sprawę z tego, że regularne oszczędzanie nawet małych kwot jest skuteczne. Tutaj kilka słów na temat mądrego oszczędzania - https://www.mini-credit.pl/madre-oszczedzanie. Ja lubię oszczędzać, choć zauważyłam, że im więcej oszczędzę, tym trudniej wymyślić mi na co wydam te pieniądze Tak to prawda, mam identycznie, ale chyba to dobrze, przynajmniej nie przeznaczymy tych pieniędzy na nieprzemyślane zakupy. Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 0 Report post Posted March 31, 2015 Oczywście, że ma Share this post Link to post Share on other sites
elementarny 0 Report post Posted April 3, 2015 Ja wolę odkładać sam... Share this post Link to post Share on other sites
Malina87 0 Report post Posted April 9, 2015 Witam serdecznie. Od kilku lat oszczędzam pieniądze na własny biznes. W związku z tym, że planuję otworzyć działalność w sektorze IT, pomyślałam, że dobrym rozwiązaniem byłoby finansowanie społecznościowe. Czy macie doświadczenia z tego typu pomocą? Jestem ciekawa jak wygląda taki rodzaj pomocy w Polsce. Share this post Link to post Share on other sites
gabriel43scot 0 Report post Posted April 16, 2015 Jeżeli pozwala na to godne życie, bo jeśli ktos nie ma chleb, to nawet nie myśli o oszczędzaniu. Zadałbym pytanie, ilu mieszkańców naszego kraju może sobie pozwolić na luksus oszczędzania. święte słowa! oszczędzanie jest spoko jak na luzie zostanie Ci funduszy na jedzenie, rachunki itd to fajnie, ale kto w PL może sobie na to pozwolić? hmmm mam 1 typ : - ludzie mieszkający samotnie - wydatki tylko na siebie Share this post Link to post Share on other sites
iwaniuk82 0 Report post Posted April 16, 2015 Ostatnio słyszałem opinię finansową, że powinno się odkładać na czarną godzinę 10% miesięcznego wynagrodznia, bo ZUS za jakiś czas pierdyknie, a emerytury (w związku z niżem demograficznym) będą dużo niższe, niż się można spodziewać. Share this post Link to post Share on other sites
Julka Krzeptoń 0 Report post Posted April 20, 2015 Oszczędzanie ma sens. Dobrze jest mieć własne pieniądze. Też chciałam oszczędzać ale niestety pojawiły się problemy. Założyłam polisolokatę ale musiałam ją rozwiązać przed terminem. Ubezpieczyciel powiedział, że nałoży na mnie opłatę likwidacyjną. Zaczęłam poszukiwać pomocy w sieci i natrafiłam na informacje jak odzyskać pieniądze z polisy http://www.mk-finanse.pl/oferta/odszkodowania/odzyskiwanie-oplat-likwidacyjnych/ . Zgłosiłam się do tej firmy i rzeczywiście pomogli mi w uniknięciu opłat. Bezpieczniej chyba oszczędzać odkładając w domu pieniądze. Share this post Link to post Share on other sites
Waldi 1 Report post Posted April 20, 2015 Oszczedzanie wiadomo, ze ma sens - jesli ma sie jakis cel, na ktory sie oszczedza. Gorzej, ze nie ma po prostu gdzie/jak teraz oszczedzac:/ przeciez to oprocentowanie, ktore oferuja banki na lokatach/kontach jest po prostu smieszne i zalosne:/ Share this post Link to post Share on other sites
Zbigniew32 0 Report post Posted April 28, 2015 Zależy z jakich ofert się korzysta i jaki ma się sposób na oszczędzanie. Ale fakt faktem - nie jest łatwo Share this post Link to post Share on other sites
Jolka6 0 Report post Posted May 4, 2015 Sens na pewno jest, zawsze będzie więcej na emeryturze Pytanie tylko czy dasz radę odkładać tę kwotę co miesiąc, jeśli nie będziesz miała z tym problemu to jest to jakaś forma ciekawej inwestycji Share this post Link to post Share on other sites
tunia 3 Report post Posted May 11, 2015 Myślę, że zawsze warto mieć coś na czarną godzinę, choć dla mnietakie odkładanie dla samego oszczędzania jest trochę bez sensu. Samalubię mieć cel, i to oczywiście jakiś namacalny, na który mogę zbierać,bo inaczej nie umiem się zmotywować. Na przykład przez ostatni rokzbierałam na wycieczkę, żebym mogla na urlop pojechać w fajne miejsce. Wtym momencie zarezerwowałam już hotel w Turcji: http://www.qtravel.pl/inspiracje/hotel-turunc-marmaris-id226 i bilety na samolot i mam poczucie, że to moja nagroda zato, że udało mi się tak ładnie oszczędzać. Oczywiście miałam takiemomenty, gdzie chciałam podebrać z tych pieniędzy trochę na buty czytorebkę, ale się powstrzymałam, z czego teraz się bardzo cieszę. Share this post Link to post Share on other sites
Julka Krzeptoń 0 Report post Posted June 24, 2015 Jasne, że ma sens. Wszystko jednak zależy od naszych możliwości finansowych i kosztów jakie musimy ponosić. Są jednak pewne koszty, które możemy ograniczyć i o których czasem nie zdajemy sobie sprawy, że są kanałem przez który uciekają nam pieniądze. Jest sporo poradników w Internecie i co chwilę pojawiają się artykuły czy to na znanych portalach jak Onet.pl czy też różnych blogach poświęconych finansom osobistym ( http://blog.mini-credit.pl/metody-skutecznego-oszczedzania,2015-04-12/ ). Ja osobiście staram się odkładać co miesiąc przynajmniej 200-300 złotych, a że jestem osobą cierpliwą to za rok już coś sobie mogę za to kupić - wycieczka, sprzęt do domu itd Share this post Link to post Share on other sites
Gracjar 0 Report post Posted July 6, 2015 Oszczędzanie ma sens, jeśli wyznaczymy sobie cel, na który będziemy odkładać pieniądze. Wtedy o wiele łatwiej mieć motywację, bo powstrzymywanie się od niepotrzebnych zakupów to spory wysiłek niejednokrotnie. Share this post Link to post Share on other sites
Dorota 0 Report post Posted June 28, 2016 zawsze się znajdzie coś, na co można wydać kasę - wakacje, nowe meble, nowy samochód, nowe mieszkanie Share this post Link to post Share on other sites
Mirekman 0 Report post Posted August 31, 2016 Oszczędzanie, zależy: Odkładanie jakiejś tam sumy pieniędzy a potem jej wykorzystanie w odpowiednim celu jest okej. Ale jeśli mamy odkładać jakąś tam sumę pieniędzy (powiedzmy przez 40 lat) i nic z nią nie robić, to według mnie jest to bez sensu. Dlaczego? Trzeba wziąć pod uwagę to, że pieniądz traci na wartości. Wedlug mnie, najrozsądniejszym krokiem jest rozpoczęcie biznesu w Internecie. Reklama nie kosztuje dużo (trzeba wiedzieć, jak się promować). Jeśli jesteś zainteresowany, to ja korzystałem z tej strony :e-marketing24.pl Powodzenia! Share this post Link to post Share on other sites
LindaB 0 Report post Posted September 15, 2016 Moim zdaniem powinniśmy oszczędzać. Ja ostatnio nawet nie biorę pożyczek a po prostu biorę udział w programie partnerskim Profi Credit , stąd mam duże pieniądze. Wypłacają zawsze pieniądze w terminie także super sprawa. Ogólnie to polecasz ich produkty i od każdej sprzedanej pożyczki dostajesz 2% prowizji. Polecam Share this post Link to post Share on other sites
gorli 0 Report post Posted October 13, 2016 Według mnie oszczędzanie ma sens, co miesiąc odkładając jakąś sumę tak bardzo tego nie odczujemy a w skali roku może się uzbierać już coś konkretnego i mamy np na wakacje, albo zbieramy dalej na czarną godzine;p Share this post Link to post Share on other sites
nowakowski30 0 Report post Posted October 21, 2016 zawsze ma sens jeśli mamy wyznaczony jakiś cel warto np oszczędzać dla dziecka Share this post Link to post Share on other sites