Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
Dockson

Jakie znacie zdrowe zamienniki cukru

Recommended Posts

Sam nie gotuję ale gotuje moja narzeczona i stara się zwracać uwagę na to aby nie dodawać do potraw wiele cukru -  często zamiast  cukru używa miodu, syropu klonowego, daktylowego albo syropu z agawy. Ostatnio również dorwała ksylitol, poczatkowo był polecany do dosładzania cukrzykom, ale obecnie wiele osób nie mających cukrzycy również z niego korzysta;

https://diabetyk24.pl/blog-section/ksylitol-cukier-z-brzozy-nie-tylko-dla-diabetykow

 Poza tym suszone albo świeże owoce są też dobrym sposobem na dosładzanie potraw, ale wiadomo, ze nie będą pasowały do wszystkich potraw. Podczas gdy ksylitol mozna dodać do wiekszości.

Jest jeszcze stewia, raz próbowałem i trudno mi sie jednak przekonać do jej smaku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bardzo długo stosuję aspartam, ale trafiłam niedawno na taką stronkę 

i nawet nie wiedziałam, że ma on taki negatywny odbiór i opinię. Mi jeszcze nigdy nie zaszkodził i glukozę we krwi też mam w normie, więc nie wiem dlaczego na niektórych tak działa. A jak u was?

Edited by javonte21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno bardzo pomocny jest ksylitol czy syrop z agawy, który jest dużo zdrowszy. Nie warto jednak całkowicie rezygnować np. z deserów. Na stronie  https://wegekafej.pl/ możecie poznać bardzo ciekawą cukiernię działającą na terenie Poznania. Nie znajdziecie tu białego cukru, konserwantów, spulchniaczy czy sztucznych barwników, a oferowane ciasta, desery czy babeczki są pyszne i dostępne we wielu smakach i odsłonach. Przy każdym produkcie znajdziecie ilość makroskładników, kaloryczność oraz indeksy glikemiczne poszczególnych pozycji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istotne jest zwrócenie uwagi na zawartość syropu glukozowego w produktach spożywczych, szczególnie dla osób z ograniczeniami dietetycznymi lub problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca. Syrop glukozowy może wpływać na poziom cukru we krwi, dlatego jego spożycie powinno być monitorowane. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie https://likar.pl/blog/syrop-glukozowy-najwazniejsze-informacje która oferuje rzetelne i fachowe porady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam wątpliwości czy będąc zdrowym jest potrzeba eliminować całkowicie cukier ze swojej diety i zamiast niego używać jakieś zamienniki. W sumie jeśli ktoś nie nadużywa zwykłego cukru, to nie ma chyba powodu do korzystania z erytrytolu, ksylitolu itp. Jeśli jednak chcesz wyeliminować cukier z diety, to tutaj https://centrumdietetyki.com/zamienniki-cukru-zastosowania-i-bezpieczenstwo/ jest to fajnie opisane. Masz też informacje o potencjalnych zagrożeniach związanych ze stosowaniem zamienników cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planowanie posiłków jest kluczowe w zarządzaniu cukrzycą u dzieci. Powinno ono obejmować różnorodność produktów, aby zapewnić dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Strona https://mamacukiereczka.pl/jogurt-naturalny-dla-cukrzyka/ proponuje praktyczne wskazówki dotyczące tworzenia planu posiłków, który uwzględnia potrzeby dziecka, preferencje smakowe oraz aktywność fizyczną. Dzięki temu można uniknąć nagłych skoków cukru we krwi i wspierać zdrowy rozwój dziecka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×