Dockson 0 Report post Posted October 29, 2019 Czy orientujecie się może jakie sa zdrowe zamienniki cukru? W najbliższym czasie chcę totalnie wyeliminować cukier z diety. Share this post Link to post Share on other sites
pebs 1 Report post Posted October 29, 2019 Sam nie gotuję ale gotuje moja narzeczona i stara się zwracać uwagę na to aby nie dodawać do potraw wiele cukru - często zamiast cukru używa miodu, syropu klonowego, daktylowego albo syropu z agawy. Ostatnio również dorwała ksylitol, poczatkowo był polecany do dosładzania cukrzykom, ale obecnie wiele osób nie mających cukrzycy również z niego korzysta; https://diabetyk24.pl/blog-section/ksylitol-cukier-z-brzozy-nie-tylko-dla-diabetykow Poza tym suszone albo świeże owoce są też dobrym sposobem na dosładzanie potraw, ale wiadomo, ze nie będą pasowały do wszystkich potraw. Podczas gdy ksylitol mozna dodać do wiekszości. Jest jeszcze stewia, raz próbowałem i trudno mi sie jednak przekonać do jej smaku. Share this post Link to post Share on other sites
naomi.ratke 0 Report post Posted October 29, 2019 Na pewno nie aspartam! Jest rakotwórczy! Share this post Link to post Share on other sites
enola83 0 Report post Posted October 29, 2019 Może ksylitol, albo słodzik. Stewia też jest okej ale bardzo bardzo słodka, więc nie można przesadzić Share this post Link to post Share on other sites
kys 0 Report post Posted November 8, 2019 Brak cukru, najlepszy zamiennik Share this post Link to post Share on other sites
kailee.tillman 0 Report post Posted November 11, 2019 Ja zdecydowałam się nie słodzić i nie szukałam żadnych innych zamienników. Share this post Link to post Share on other sites
javonte21 0 Report post Posted March 2, 2020 (edited) Ja bardzo długo stosuję aspartam, ale trafiłam niedawno na taką stronkę https://www.gazetamedycyna.pl/aspartam-akty-oskarzenia-i-ulaskawienia-pod-adresem-popularnego-slodzika/ i nawet nie wiedziałam, że ma on taki negatywny odbiór i opinię. Mi jeszcze nigdy nie zaszkodził i glukozę we krwi też mam w normie, więc nie wiem dlaczego na niektórych tak działa. A jak u was? Edited March 2, 2020 by javonte21 Share this post Link to post Share on other sites
emanuel.adams 0 Report post Posted March 4, 2020 Na pewno słodziki, ponieważ są niskokaloryczne, a nie trzeba ich dużo używać, bo są znacznie bardziej słodsze od cukru. Share this post Link to post Share on other sites
makaria 0 Report post Posted July 29, 2021 Erytrytol ma zero kalorii. Jak go zaczęłam używać to od razu waga poleciała mi w dół. Wiele osób ma problemy z tym, że waga stoi w miejscu: https://swiatsupli.pl/blog/dlaczego-waga-stoi-w-miejscu-na-diecie/ . Warto się dowiedzieć, jakie są tego przyczyny. Share this post Link to post Share on other sites
mirkanowak98 0 Report post Posted January 11, 2022 Na pewno bardzo pomocny jest ksylitol czy syrop z agawy, który jest dużo zdrowszy. Nie warto jednak całkowicie rezygnować np. z deserów. Na stronie https://wegekafej.pl/ możecie poznać bardzo ciekawą cukiernię działającą na terenie Poznania. Nie znajdziecie tu białego cukru, konserwantów, spulchniaczy czy sztucznych barwników, a oferowane ciasta, desery czy babeczki są pyszne i dostępne we wielu smakach i odsłonach. Przy każdym produkcie znajdziecie ilość makroskładników, kaloryczność oraz indeksy glikemiczne poszczególnych pozycji. Share this post Link to post Share on other sites
Madame 1 Report post Posted May 5, 2022 Przede wszystkim polecam orzechy:) Tylko nie należy przesadzać z ilością. Tutaj można przeczytać więcej na ten temat https://naturica.pl/jak-czesto-mozna-jesc-orzechy-ile-orzechow-jesc-dziennie. Sama najbardziej lubię orzechy laskowe, a Wy? Share this post Link to post Share on other sites
Żenia 1 Report post Posted January 22 Istotne jest zwrócenie uwagi na zawartość syropu glukozowego w produktach spożywczych, szczególnie dla osób z ograniczeniami dietetycznymi lub problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca. Syrop glukozowy może wpływać na poziom cukru we krwi, dlatego jego spożycie powinno być monitorowane. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie https://likar.pl/blog/syrop-glukozowy-najwazniejsze-informacje która oferuje rzetelne i fachowe porady. Share this post Link to post Share on other sites
kurt.homenick 0 Report post Posted January 22 Ja raczej totalnie odłożyłam słodkości na bok w tym cukier. Share this post Link to post Share on other sites
Almost 0 Report post Posted August 19 Świetne są również ciasta i torty bez cukru od https://niejestemzcukru.pl/. Doskonale nadają się na różnego rodzaju okazje oraz w momencie, gdy chcecie zadbać o linie. Share this post Link to post Share on other sites
KredyciarzNerwowy40 4 Report post Posted August 20 W pepsi stosują jakieś zamienniki cukru. Trzeba by tam było sprawdzić, czego oni używają. __________________________________________ http://www.chelsealive.pl/profil/419499-ARES7000 Share this post Link to post Share on other sites
Paczek 0 Report post Posted August 22 Ja mam wątpliwości czy będąc zdrowym jest potrzeba eliminować całkowicie cukier ze swojej diety i zamiast niego używać jakieś zamienniki. W sumie jeśli ktoś nie nadużywa zwykłego cukru, to nie ma chyba powodu do korzystania z erytrytolu, ksylitolu itp. Jeśli jednak chcesz wyeliminować cukier z diety, to tutaj https://centrumdietetyki.com/zamienniki-cukru-zastosowania-i-bezpieczenstwo/ jest to fajnie opisane. Masz też informacje o potencjalnych zagrożeniach związanych ze stosowaniem zamienników cukru. Share this post Link to post Share on other sites
KredyciarzNerwowy40 4 Report post Posted August 23 W pepsi są jakieś chemiczne słodziki. Może jednak zamiast brać tą chemię, najlepiej po prostu stawiać na zwykły cukier. ________________________________________________ http://www.chelsealive.pl/profil/419598-DoomGod Share this post Link to post Share on other sites
Sosnowski 0 Report post Posted October 13 Planowanie posiłków jest kluczowe w zarządzaniu cukrzycą u dzieci. Powinno ono obejmować różnorodność produktów, aby zapewnić dziecku wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Strona https://mamacukiereczka.pl/jogurt-naturalny-dla-cukrzyka/ proponuje praktyczne wskazówki dotyczące tworzenia planu posiłków, który uwzględnia potrzeby dziecka, preferencje smakowe oraz aktywność fizyczną. Dzięki temu można uniknąć nagłych skoków cukru we krwi i wspierać zdrowy rozwój dziecka. Share this post Link to post Share on other sites