Elfweard 1 Report post Posted December 6, 2021 Cześć! Od jakiegoś czasu myślę nad założeniem skromnej jednoosobowej działalności (branża językowa online). Biurokracja i potencjalne pułapki przerażają mnie jednak na tyle, że odkładam tę decyzję w nieskończoność. Moje pytanie jest takie, czy jest tu ktoś albo może polecić kogoś, kto zajmuje się właśnie doradzaniem w takich sytuacjach i jakie są mniej więcej stawki? Chciałabym umówić się z takim doradcą na Skype i zapytać o to od czego zacząć w moim przypadku, czego unikać, jaka forma opodatkowania, księgowości itp. Wiem, że w teorii to jest rozsiane po internecie (za polecenie jakichś wartościowych e-booków też byłabym wdzięczna), ale głównie chodzi mi o radę osoby, która się zna na branży Share this post Link to post Share on other sites
Dockson 0 Report post Posted December 6, 2021 Zacznij od księgowe, ktora Cie poprowadzi przez proces wyboru formy opodatkowania. Dzieki temu unikniesz bledow na starcie. Poza tym Dg mozesz zalozyc nie wychodzac z domu. Wszystko masz w Internernecie rozpisane krok po kroku Zerknij sobie na pewno tutaj: https://www.super-nowa.pl/wiadomosci-cat/art-formy-opodatkowania-dzialalnosci-gospodarczej-pomoc-biura-rachunkowego-dlaczego-warto-z-niej-skorzystac-,13128 Na stronie jest to dobrze opisane. Share this post Link to post Share on other sites
art 16 Report post Posted December 6, 2021 (edited) Obecnie Księgowi i biura rachunkowe maja taki młyn że szkoda gadać. Niedawno np. okazało się że aby odliczyć ostatnią składkę zdrowotną za grudzień, nie można ZUS-u płacić do 10 stycznia 2022 tylko trzeba to jeszcze zrobić w grudniu 2021... Czyli de facto w grudniu trzeba zapłacić 2 ZUS-y - niecałe 3000 zł!!! A teraz bądź tu mądry jaka formę opodatkowania wybrać, ryczałt, progresywny czy liniowy? Edited December 6, 2021 by art Share this post Link to post Share on other sites
sancoa22 0 Report post Posted October 11, 2022 Szukają formy opodatkowania warto uważać i postawić na najlepsze rozwiązania. Jeśli szukamy kancelaria odszkodowawcza - warto postawić na najlepszych. Share this post Link to post Share on other sites