Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
łukasz8999

Konto walutowe + karta

Recommended Posts

Witam,
W ciągu najbliższego tygodnia wyjeżdzam do Holandii, w związku z tym musze założyć konto walutowe w Euro + posiadać kartę. I tutaj mam problem ponieważ mam czas tylko do przyszłej środy na otrzymanie karty. Jak narazie znalazłem tylko jeden bank, który oferuje karte wraz z założeniem konta ( Alior Bank). Jednak odstrasza mnie prowizja 5zł podczas wypłacania pieniędzy z bankomatu. Zatem moje pytanie brzmi czy istnieje inna opcja, aby uzyskać konto wraz z kartą w ciągu tych kilku dni?
Pozdrawiam

Witam,

Jak wyjeżdżasz na dłużej do pracy to załóż sobie konto w Holandii i po problemie. Wszyscy którzy wyjeżdżają do UK tak robią.

Karta w Sync przychodzi do tygodnia, najdłużej się czeka w Credit Agricole. Ewentualnie możesz założyć konto w kraju i podac adres korespondencyjny w Holandi gdzie powinni wysłać kartę ale upewnij się jeszcze w danym banku. W mbanku jest 9 zł prowizji a w dbNet teoretycznie za darmo na całym świecie ale oprócz kilku krajów jak Tajlandia:) http://samcik.blox.pl/2011/11/Bankomat-mial-byc-za-darmo-ale-nie-byl-bo-jego.html

W mBanku nie ma prowizji przy wypłatach z bankomatów. Konto przez pierwszy rok jest całkowicie darmowe. Karta przychodzi w ciągu 10 dni, ale możesz podać adres w Holandii i  tam zostanie Ci dostarczona :)

Załóż sobie konto walutowe w mbanku. Jest za darmo i karta też za darmo. Jak już wyjedziesz to kartę doślą Ci na wskazany adres. Mają też platformę walutową, więc wymieniasz sobie kasę praktycznie w czasie rzeczywistym po kursach takich samych jak w walutomat etc.

Jesli chodzi o wymiane walut, to moge polecic ogolnie e-kantory. Maja o wiele mniejszy spread niz zwykle kantory, ktore maja czasem i wydelki +/- 6 gr na walucie. Przy wiekszych kwotach jest to naprawde juz odczuwalna roznica. A w e-kantorach - widelki sa o wiele nizsze. Fajnie i ciekawie jest to opisane na blogu:http://www.kantoryinternetowe.com - zapraszam do lektury, naprawde warto.

Jeżeli masz już konto w jakimś banku, to często jest tak, że zakładając drugie - w tym przypadku walutowe jest ono za darmo. W przypadku kont walutowych warto zakładać je tam, gdzie masz dostęp do placówek bankowych. Chodzi o możliwość wypłacenia gotówki w okienku. Wiesz o co mi chodzi?

Rozumiem, że to ma być konto osobiste, przeanalizuj więc sobie ten ranking: http://www.tanie-konto.pl/porownanie-kont-osobistych/

Zebranych zostało tam kilkanaście ofert.

Jeśli chodzi o kantory internetowe, to ja ze swojej strony mogę polecić Rkantor, w którym sam wymieniam pieniądze, bo tam jest to dla mnie najbardziej opłacalne. Zresztą sami możecie sobie tu http://www.rkantor.com/kurs-dolara sprawdzić kurs dolara i przekonać się, że jest on wyższy niż w innych kantorach internetowych. Do tego w Rkantor sama wymiana pieniędzy jest bardzo wygodna. Odkąd pierwszy raz wymieniłem tam pieniądze nie znalazłem innego kantora w wyższym kursem walut. 

Guest iza

Miałam też w tym banku i oceniam średnio. Chodzi o to, że jak na tak renomowany bank nie współpracuje tak dobrze jak wiele innych banków z najlepszymi e-kantorami. Teraz mam kont walutowe w Pekao S.A, a walutę kupuję poza bankiem na Gieldawalut.com. Świetnie wszystko zgrane, sprawne wymiany, przelewy i niskie koszty.