adventure 1 Report post Posted December 30, 2012 No własnie jakie macie rozeznanie w tym temacie. z tego co słysze niestety kończy się to najczęściej zniknięciem kasy i znajomego. więc właśnie - może to dla wielu kontrowersyjne ale life is brutal - może po prostu na każdą nawet pożyczkę prywatną powinniśmy podpisywać umowę. Pewnie niektórzy się o to obrażą no ale sory tak po prawdzie jak ktoś ma pieniądze oddać to podpisze w ciemno. Jeśli ktoś ma zamiar kombinować to będzie z tym kręcił. Niestety każdy ma swoje życie i ciężko pracuje na oszczędności by ufać rodzinie czy znajomym że pożyczy kasę i za miesiąc dostanie ją spowrotem. A co jeśli nie?? No właśnie - jakie macie zdanie na ten temat? Share this post Link to post Share on other sites
Lukasz 39 Report post Posted January 14, 2013 Niestety pożyczanie pieniędzy znajomym nie jest łatwym tematem. Ja staram się tego unikać bo w większości przypadków nie prowadzi to do niczego dobrego. Wiadomo czasem jak dobry znajomy jest w potrzebie to się pożycza, bo co innego pozostaje. Póżniej często jest trochę głupio z upominaniem kogoś o zwrot pożyczki, przynajmniej ja tego nie lubię, ale tak jak piszesz to przecież nasze ciężko zarobione pieniądze i to tej drugiej osobie powinno być głupio, że nie wywiązuje się ze swoim zobowiąż. Share this post Link to post Share on other sites
andrzej 0 Report post Posted March 4, 2013 Dokładnie To nie jest łatwym tematem... Najgorsze jest to jak się pożyczy bo się ma a jak się potrzebuję i przydało by się by znajomy oddał a tu nie ma wtedy głupio się upominać. Share this post Link to post Share on other sites
intro 0 Report post Posted November 23, 2014 Ja się przekonałem, że rację ma przysłowie - dobry zwyczaj nie pożyczaj. Ty komuś też lepiej nie Share this post Link to post Share on other sites
intro 0 Report post Posted November 23, 2014 A jeśłi chodzi o znajomych to jeszcze gorzej pożyczyć im niż obcym ludziom, bo jednak pieniądze rodzą konflikty Share this post Link to post Share on other sites
tunia 3 Report post Posted December 2, 2014 Zależy od kwoty, wiadomo, że 50 czy 100 złotych dla sprawdzonego znajomego to nie jest aż tyle, żeby się wzdrygać przed pożyczeniem, ale na większe kwoty to umowa obowiązkowo. Share this post Link to post Share on other sites
kys 0 Report post Posted February 13, 2015 Przy konkretnej umowie, zastawie to pozyczyłbym. Drobnych kwot rzędu kilku stów, hmm...rozważam. Mam kilku takich dłuzników, którzy już nie są przyjaciółmi. Share this post Link to post Share on other sites
deper 0 Report post Posted March 23, 2015 Zdecydowanie nie. Za wiele takich sytuacji znajduje się poza naszą kontrolą. I często niestety możemy zostać i bez przyjaciół i bez pieniędzy. Share this post Link to post Share on other sites
EwelinaW 0 Report post Posted March 26, 2015 Ciężki temat... ja pożyczam i na szczęście nie zdarzyło mi się jeszcze by ktoś nie oddał. Share this post Link to post Share on other sites
elementarny 0 Report post Posted April 3, 2015 Zależy jakim znajomym Tym zaufanym jak najbardziej. Share this post Link to post Share on other sites
Jolka6 0 Report post Posted May 4, 2015 To fakt, jeśli mu ufasz to możesz pożyczyć, a jeśli nie ufasz to lepiej nie Proste Share this post Link to post Share on other sites
latajacydywan 0 Report post Posted May 10, 2015 zgadzam sie z przedmowca, dylemat mozna rozwiazac bardzo szybko...jak nie ma zaufania to nie ma pozyczania. Utworzeniem tego tematu udowadniasz, ze chyba jednak masz wartpliwosci co do "znajomego" Share this post Link to post Share on other sites
Antek32 0 Report post Posted July 6, 2015 Pożycz pieniądze znajomemu - stracisz jedno i drugie. Nigdy nie pożyczam, bo już sie raz przejechałem i nie ważne czy to przyjaciel z dzieciństwa czy własna kuzynka. Nigdy. Mi nikt za darmo nie daje, a potem prosić się o zwrot? Dajcie spokój Share this post Link to post Share on other sites
harasss 0 Report post Posted September 7, 2015 Jedna zasada: Pożyczaj tylko pewnym ludziom! Share this post Link to post Share on other sites
pozyczkamaxx 1 Report post Posted September 7, 2015 Ja tam radę mam tylko jedną. Jeżeli chcecie (posiadacie) kapitał jaki możecie zainwestować to róbcie to za pośrednictwem jakiś pożyczek społecznościowych ponieważ: a) jest to już mniej więcej ogarnięte od strony technicznej można inwestować mniejsze sumy (dywersyfikacja kapitału) - mniejsze ryzyko c) w razie problemu ze spłatą macie gotową umowę wygenerowaną z automatu posiadając podstawowe dane pożyczkobiorcy i na podstawie tej umowy można zaczynać dochodzić swojej kwoty Share this post Link to post Share on other sites
Mastaler 1 Report post Posted September 11, 2015 Niestety dożyliśmy czasów, że lepiej nie pożyczać nikomu, bo póżniej ciężko będzie spotkać pożyczkobiorcę. Nawet znajomi zaczynają unikać osób od których wzięły wcześniej pieniądze. Share this post Link to post Share on other sites
mania 0 Report post Posted February 2, 2016 Ja nie lubię pożyczać swoich pieniędzy, dlatego że potem nie lubię się upominać o swoje. Share this post Link to post Share on other sites
balton 0 Report post Posted February 8, 2016 rodzinie lepiej nie pożyczać, mogą z tego wyniknąć same problemy. Share this post Link to post Share on other sites
tammka 0 Report post Posted February 25, 2016 Pożyczajcie, pożyczajcie. Zawczasu więc podrzucę Wam namiar, dzięki któremu możliwa będzie samodzielna windykacja należności online - http://vindicat.pl/. Niestety, ale życie uczy, że większości z pożyczających ten adres się przyda. Smutne, ale prawdziwe. Share this post Link to post Share on other sites
eugeniusz.m 0 Report post Posted February 26, 2016 Lepiej nie pożyczaj, no chyba że masz pewność, że pożyczka zostanie spłacona. Ewentualnie spisuj umowy. Jeśli znajomy jest w porządku to powinien to zrozumieć. Jeśli się obrazi - odpuśćmy sobie taką znajomość. To w końcu nasze ciężko zarobione pieniądze i nie mamy żadnego obowiązku się nimi dzielić. Jakiś czas temu natknąłem się na ciekawy wpis na jakimś blogu związanym z finansami i autor obszernie opisywał właśnie ten problem. Poza tym jeśli nie masz co zrobić z pieniędzmi i posiadasz trochę wolnego kapitału to możesz zrobić z niego pożytek i właśnie pożyczyć, ale nie znajomemu. Skorzystaj z jakiejś platformy do pożyczek społecznościowych, np. CapitalClub i udziel pożyczki. Rzecz jasna na umowę i bezpiecznie. Oprocentowanie sięga zwykle od 16 do 26% w skali roku, więc myślę, że to opłacalne. Pożyczysz komuś bez obaw o zwrot, a jeszcze na tym zarobisz. O wiele lepsze to niż zabawa w dobrego kolegę, który zawsze pomoże. Share this post Link to post Share on other sites
Maklein 0 Report post Posted February 28, 2016 Zdecydowanie przy dużych pieniądzach zaciera się granica znajomości. Jak przyjdzie do oddawania, to kolega staje się obcy. Jak nie chcesz stracić przyjaciół, to ściemniaj że nie masz, lepiej na tym wyjdziesz, bo powiedzą że jesteś gbur i chytrus, ale po jakimś czasie im przejdzie. A tak to będziesz się za nimi uganiał w nieskończoność. Albo spisuj umowy, ale przy dużych kwotach, to już u notariusza. http://ukredytowani.pl/topic/837-informacje-o-walutach-kredytach-i-inwestycjach/page-3 Share this post Link to post Share on other sites
Fioki41 0 Report post Posted March 4, 2016 Na studiach uczyli mnie żeby nawet przy takiej pożyczce spisać umowę pożyczki w której wszystko zapiszecie. Taka umowa obowiązuje przy kwocie od 500zł o ile dobrze pamiętam Zawsze jeżeli będziesz miała problemy z odzyskaniem pieniędzy możesz ściągnąć dług poprzez samodzielną windykację. Wszelkie szczegóły znajdziesz tutaj http://poradnikwierzyciela.pl/. Share this post Link to post Share on other sites
Lasota9 0 Report post Posted March 6, 2016 Lepiej nie, potem rodzą się tylko problemy... Share this post Link to post Share on other sites
Dorota 0 Report post Posted June 28, 2016 jak komuś nie ufasz, to jasne, że nie pożyczać. ja pożyczyłam przyjaciółce, której UFAM, niemałą sumę pieniędzy. oddała - w ratach, ale oddała Share this post Link to post Share on other sites
Magda86 0 Report post Posted July 26, 2016 to jest ciężki temat Share this post Link to post Share on other sites