Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
zibi

Social lending - pożyczki społecznościowe

Recommended Posts

Nikt jeszcze nie napisał o tzw. pożyczkach społecznościowych, z angielska social lending. Jest już w Polsce kilka serwisów, które oferują możliwość pożyczenia komuś pieniędzy, jak i pożyczenia od kogoś pieniędzy, znając te osoby tylko z Internetu. Jednym z takich serwisów jest kokos.pl

Jak czytam "oferuje z jednej strony możliwość zaciągnięcia przez internautę pożyczki (oprocentowanej od 7% rocznie), a z drugiej strony możliwość zarobienia na udzielaniu pożyczek (aż do 26% rocznie)"

W sumie nie wiem jak to możliwe, bo na pierwszy rzut oka, te dwie informacje są sprzeczne, ale kto wie. No właśnie, kto wie, bo ja jestem bardzo ciekawy waszych doświadczeń i przede wszystkim tego, czy taka oferta, tzn, social lending może byc alternatywą dla chwilówek i parabanków?

Wiele o tym czytałem i nawet zastanawialem się, czy nie założyć konta np. w finansowo.pl Jednak prawdę mówiąc nie wiem, jak wygląda weryfikacja użytkoników, pożyczyć komuś kasę "na pałę" to dośc ryzykowna sprawa myślę, tym bardziej że "znamy go" tylko z sieci. Poniżej krotki info o finansowo.pl nie wiem, która oferta (w sensie czy ten kokos czy finansowo) jest lepsza, ale chętnie poznam opinie tych, którzy brali tam pożyczki i którzy je oferowali. Idea jest bardzo interesująca.

Jak chemy funkcjonować? Jakie cele nam przyświecają? Otóż wierzymy, że stoi przed nami niepowtarzalna szansa usprawnienia i uproszczenia transferu pieniędzy między ludzmi. Po prostu. Chcemy "wyręczyć" systemy bankowe z prozaicznej czynności jaką jest pożyczanie pieniędzy ludziom którzy ich po trzebują, oferując jednocześnie dobry sposób na ich inwestowanie. Internet i komórki są do tego świetnym narzędziem. Niejako przy okazji chcemy zachęcić do korzystania z naszej oferty ludzi, którzy dotychczas - z różnych powodów - nie korzystali z oferty banków. Finansowo.pl daje im możliwość zrealizowania potrzeb których banki dotychczas nie zaspakajały. Mamy nadzieję, że coś, co obecnie jest niszą na rynku, stanie się kiedyś bardzo powszechną usługą. W końcu każdy z nas ma potrzeby finansowe ale nie każdy chce realizować je poprzez pośrednika jakim jest bank.

Ja nie miałem okazji korzystać z pożyczek społecznościowych ani w formie kapitałobiorcy ani kapitałodawcy. Z tego co się kiedyś interesowałem tym zagadnieniem ocena danego pożyczkobiorcy wynika przede wszystkim z danych podanych przez samego pożyczkobiorcę. Serwis zajmuje się np. weryfikacją dokumentów tożsamości, ale sama ocena ryzyka pozostaje w rękach inwestora.

Najbardziej miarodajnym sposobem jest chyba historia danego użytkownika w serwisie, widzimy bowiek ile pożyczek zaciągnął i jak wyglądała ich spłata, chociaż wiadomo że np mimo 10 spłaconych pożyczek kolejnej może już nie spłacić i co wtedy ? Trzeba też pamiętać, że ludzie z jakiś powodów chcą pożyczyć pieniądze za pośrednictwem takiego serwisu jak kokos.pl, a nie tradycyjnie z banku.

Zibi odnośnie twojej wypowiedzi odnośnie wysokości oprocentowania to chyba miał to być przedział w jakim może być oprocentowana pożyczka. Czyli w zależności od tego jakie ryzyko wiąże się z danym użytkownikiem można mu pożyczyć pieniądze z oprocentowaniem na poziomie 7%-26%. Wiecie może czy górna granica oprocentowanie nie wynika czasem z ustawy ?

Ja się muszę temu przyjrzeć, ale dokladnie patrząc w obu serwisach to nie ma zbyt wielu osób chętnych na pożyczenie 2 tysięcy złotych na rozsądnych warunkach. Prawdę mówiąc na ich miejscu wcale bym się nie zdziwiła, bo ktoś może wziąć kasę i tyle go widzieli. Z 2 tysicami jeszcze można walczyć,a le pożyczysz komuś 100 złotych, ten nie odda i co pójdziesz na policję i będziesz sprawy w sądzie zakładał? Pewnie każdy machnie ręką.