dexapini 0 Report post Posted 13 hours ago Hej wszystkim, zastanawiam się, co jeszcze mogę zrobić przy łuszczycy skóry głowy oprócz samego leczenia od dermatologa. Czy ktoś z Was stosuje domowe metody albo suplementy, które naprawdę pomagają zmniejszyć łuskę i swędzenie? Share this post Link to post Share on other sites
Elfweard 1 Report post Posted 11 hours ago Ja myję włosy Nizoralem, ale kluczem było to, co robię przed myciem. Dwie godziny wcześniej smaruję skórę rozcieńczonym octem winnym – łuska mięknie i potem łatwiej schodzi. Po takim zabiegu nie sięgam już po dziegieć, tylko po łagodniejsze kosmetyki, np. szampon Psorisel, żeby nie doprowadzić znowu do podrażnienia. Share this post Link to post Share on other sites
martaam 1 Report post Posted 10 hours ago Dla mnie ogromną różnicę zrobiła witamina D i kwasy omega-3. Łuszczyca to jednak choroba autoimmunologiczna, więc jak organizm jest wyczerpany, wszystko wraca. Skóra zaczęła się uspokajać dopiero, gdy połączyłam suplementację z pielęgnacją – na noc nakładam emulsję Psorisel, bo działa kojąco i nie wysusza jak sterydy. Share this post Link to post Share on other sites
tunia 3 Report post Posted 7 hours ago U mnie najlepiej sprawdziło się podejście kompleksowe: szampon naturalny, odżywka – balsam na włosy, spray do pobudzenia mieszków. Dzięki temu włosy przestały wypadać, a skóra głowy się odbudowała. Ale mimo to zawsze wracam do płynu Psorisel na noc, bo tylko on zapobiega nawrotowi łuski. https://gemini.pl/psorisel-plyn-na-luszczyce-skory-glowy-na-noc-150-ml-0098899 Share this post Link to post Share on other sites
Darren 0 Report post Posted 3 hours ago Trzeba się skonsultować z dermatologiem Share this post Link to post Share on other sites