Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
dexapini

Co oprócz leków pomaga przy łuszczycy skóry głowy – pielęgnacja, dieta czy suplementy?

Recommended Posts

Hej wszystkim,
zastanawiam się, co jeszcze mogę zrobić przy łuszczycy skóry głowy oprócz samego leczenia od dermatologa. Czy ktoś z Was stosuje domowe metody albo suplementy, które naprawdę pomagają zmniejszyć łuskę i swędzenie?

Ja myję włosy Nizoralem, ale kluczem było to, co robię przed myciem. Dwie godziny wcześniej smaruję skórę rozcieńczonym octem winnym – łuska mięknie i potem łatwiej schodzi. Po takim zabiegu nie sięgam już po dziegieć, tylko po łagodniejsze kosmetyki, np. szampon Psorisel, żeby nie doprowadzić znowu do podrażnienia.

Dla mnie ogromną różnicę zrobiła witamina D i kwasy omega-3. Łuszczyca to jednak choroba autoimmunologiczna, więc jak organizm jest wyczerpany, wszystko wraca. Skóra zaczęła się uspokajać dopiero, gdy połączyłam suplementację z pielęgnacją – na noc nakładam emulsję Psorisel, bo działa kojąco i nie wysusza jak sterydy.

482270338_626402610203161_3811941542452483007_n.jpg

U mnie najlepiej sprawdziło się podejście kompleksowe:

szampon naturalny,

odżywka – balsam na włosy,

spray do pobudzenia mieszków.
Dzięki temu włosy przestały wypadać, a skóra głowy się odbudowała. Ale mimo to zawsze wracam do płynu Psorisel na noc, bo tylko on zapobiega nawrotowi łuski.
https://gemini.pl/psorisel-plyn-na-luszczyce-skory-glowy-na-noc-150-ml-0098899