Elfweard 1 Report post Posted 15 hours ago Hej 🙂 Od kilku miesięcy walczę z trądzikiem różowatym i mam wrażenie, że maści oraz żele działają tylko chwilowo. Zastanawiam się, czy któraś z Was próbowała leczenia poprzez dietę – wykluczenie glutenu, laktozy, alkoholu? Czy rzeczywiście może to zrobić dużą różnicę? Share this post Link to post Share on other sites
martaam 1 Report post Posted 14 hours ago Ja całe lata leczyłam się metronidazolem – doustnie i w żelu, stosowałam też różne maści. Największą poprawę zauważyłam dopiero wtedy, gdy przeszłam na dietę bezlaktozową i bezglutenową oraz całkowicie odstawiłam alkohol. Dla wsparcia skóry dodatkowo stosuję krem na noc z Acnerose, który fajnie łagodzi rumień i podrażnienia: https://acnerose.pl/produkt/krem-na-noc/ Share this post Link to post Share on other sites
dexapini 0 Report post Posted 14 hours ago Niestety z trądzikiem różowatym nie jest tak prosto jak z młodzieńczym – nie ma jednego złotego rozwiązania. U mnie dieta pomogła tylko częściowo, dlatego wspieram się pielęgnacją i delikatnymi produktami, np. serum z Acnerose, żeby dodatkowo wzmocnić barierę skóry. Share this post Link to post Share on other sites