Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
djdaany

Lokata/produkty/obligacje

Recommended Posts

Witam. Mam 21 lat i powoli zaczynam myśleć nad zgromadzeniem kapitału by postawić domek/kupić mieszkanie. Piszę tutaj ponieważ potrzebuje pomocy/rady. Wiem, że trzymajac pieniądze w domu tracą one na wartości. Na dzień dzisiejszy mam 14tys zł i chciałbym je gdzieś ulokować. Dużo czytałem patrzyłem oferty itd. Lokata-śmieszne te oprocentowania. Książeczka mieszkaniowe- czy to jeszcze istnieje i czy warto? Znalazłem dwa rozwiązania obligacje korporacyjne(czy mój kapitał nie jest za mały?) i produkty strukturyzowane. Czy ktoś coś może mi powiedzieć na ten temat? Czy może macie inne rozwiązania?

Jesteś młody i dobrze, że już myślisz o przyszłości. Na razie wrzuć 14 000 zł na konto oszczędnościowe np. w BGZ Optima na 3% bo lokaty są nie wiele wiecej oprocentowane (3,6)  a obecnie proponowane przez banki na dłużej niż pół roku są nieopłacalne ze względu na prawdopodobny wzrost stóp procentowych w przyszłym roku.

Konto czy lokata to jednak nie inwestycja. Tyle kapitału można zainwestować w to co lubisz robić i dobrze by było jeszcze na tym zarobić. Np. człowiek interesujący sie danym tematem zakłada bloga i poprzez aktywność w sieci zdobywa reklamodawców. Inwestycja niewielka (strona+serwer) a pieniądze z artykułów sponsorowanych i reklam na początku nie wielkie po roku pracy mogą okazać się duże wel blog córki premiera:)

Na nieruchomościach, wynajmie, graniu na giełdzie trzeba się znać no i trochę za mało pieniędzy a poza tym na giełdzie można dużo stracić.

A fundusze inwestycyjne lub ubezpieczenia kapitałowe ? Mimo że na dłuższy okres czasu też mogą wypracować fajny zysk. Jak Panowie z branży oceniają takie rozwiązania ?

Aktualnie przeglądam sobie oprocentowanie lokat

https://www.tanie-konto.pl/ranking-lokat/

I niestety ale nie zadowala mnie oprocentowanie jakie obecnie oferowane jest przez banki.... 

Idź się poradzić kogoś, kto fachowo doradza w tym temacie. Opisze Ci opcje, które masz do wyboru ze wszystkimi haczykami i ryzykiem z nimi związanym. Krypto się ciagle waha i jest okej jak wiesz jak działa, ale „kup bitcoina i trzymaj” to już gorzej, mamy 2021 nie 2013. Złoto musisz komuś potem sprzedać, żeby odzyskać kasę a różnice w kursach są spore. Serio, obgadaj to z kimś, kto ogarnia a nie tylko poleca.

Co do nieruchomości to jest to dobra opcja o ile stawicie na pewne lokalizacje;
https://www.ap7.pl/pl/blog/domy-pod-krakowem/306 

Warto jest przejrzeć sobie dzialki w Krakowie albo pod Krakowem, których cena raczej nie powinna spaść. Podobnie z domami.