naczek 0 Report post Posted September 11, 2013 Witam Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy kredytem a pożyczką gotówkową? Czym to się różni? Wyjaśni mi ktoś? Share this post Link to post Share on other sites
elixir 0 Report post Posted September 30, 2013 Na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią, kasa to kasa, ale w sensie prawnym jest różnica. Share this post Link to post Share on other sites
Lukasz 39 Report post Posted September 30, 2013 Tak jak napisała Sabina, jeśli kredyt to tylko w banku. Inne instytucje finansowe nie mogą udzielać kredytów bo w przepisach jest to powierzone wyłącznie bankom. Jest jeszcze taka różnica, że kredyt jest zawsze na określony cel. Nawet jeśli bank udziela kredytu gotówkowego teoretycznie na dowolny cel, to w praktyce kredytobiorca może go wykorzystać jak chce, ale cel ten musi być zapisany w umowie (ustalony z bankiem). Jeśli środki z kredytu wykorzystamy na inny cel niż przewidziany w umowie, bank może odstąpić od umowy i tym samym zażądać natychmiastowej spłaty całej kwoty. W przypadku pożyczki możemy otrzymać pieniądze na konto i wydać sobie na co chcemy. Share this post Link to post Share on other sites
tombak 0 Report post Posted October 17, 2013 Kredyt jest na coś kredytowany a pożyczka to po prostu kasa i robisz z nią co chcesz Share this post Link to post Share on other sites
heniutek 0 Report post Posted November 6, 2017 Dlatego najlepiej nie brać ani kredytów ani pożyczek Share this post Link to post Share on other sites
Sylvia 0 Report post Posted March 6, 2018 W praktyce różnią się zazwyczaj RRSO - pożyczki pozabankowe mają zazwyczaj o wiele większe i są znacznie droższe. Share this post Link to post Share on other sites
Nhita 0 Report post Posted March 6, 2018 Pożyczkę łatwiej jest dostać. Instytucje pozabankowe nie wymagają od nas zaświadczeń o dochodach itp., a oferty też są atrakcyjne. Sprawdż np. oferty darmowych chwilówek. Nie mają żadnych ukrytych kosztów, oddajesz dokładnie tyle, ile pożyczyłeś Share this post Link to post Share on other sites
Guest Marek Report post Posted March 15, 2018 Ja korzystam tylko z pożyczek, bo kredyty mają wyśrubowane sposoby sprawdzania i długo się na nie czeka. Mnie zniechęciła tona dokumentów, które musiałbym przygotować. Dlatego sięgam po pożyczki kiedy mam nagłą potrzebę finansową, zawsze na konkretny cel. Korzystam tylko z https:// wnet-pozyczka.pl bo mam ich sprawdzonych, polecił mi ich szwagier który też nie miał problemu z nimi, zawsze szybko dostajesz pieniądze i mają jasne warunki Share this post Link to post Share on other sites
krystyna 0 Report post Posted April 8, 2018 Zgadzam się poprzednimi wypowiedziami ale dodam, że pożyczki najczęściej dotyczą mniejszych kwot, a o kredytach mówimy zarówno w kwestii kredytów konsumpcyjnych, jak i hipotecznych na dużo wyższe sumy. Share this post Link to post Share on other sites