Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
zatorski

Przechowywanie dokumentów w firmie

Recommended Posts

U mnie niebieskie na dokumenty źródłowe i wydruki. żółte osobno na faktury sprzedażowe jak firma ma ich dužo i czerwone na dokumenty założycielskie i umowy. Dokumenty przyniesione przez klientów przechowujemy w plastikowch ptzeźroczystych teczkach w duupnej szufladzie  tylko ciągle mam zgryz jak kadry przechowywać.

Mapy oraz rysunki również wymagaja odpowiedniego miejsca do przechowywania:

https://polinskimeble.pl/smartblog/37_Jak-przechowywa%C4%87-mapy-i-rysunki-.html

Na tej stronie są informacje o tym jak je trzymać. 

Ważne jest nie tylko miejsce, ale także sposób przechowywania dokumentów. Jedną z rzeczy, o których należy pamiętać jest zapewnienie dobrego dostępu do danej dokumentacji. Chodzi tu zarówno o dostęp dla pracowników, jak i wizyt organów uprawnionych do kontroli. Istotna jest również odpowiednia organizacja dokumentów. Należy zachować podział na okresy rozliczeniowe, a także porządkować zgodnie ze sposobem prowadzenia ksiąg rachunkowych. Wiele więcej informacji w tej kwestii znalazłam pod tym linkiem https://archman.pl/nowoczesne-przechowywanie-dokumentacji-w-firmie/

Moim zdaniem kluczowa sprawa to cyfryzacja dokumentów . Tak samo archiwum, można mieć przecież elektroniczne. Wszystko zmierza w kierunku cyfryzacji, wiec tym bardziej dokumenty można w ten sposób przechowywać. Szczególnie, że tak naprawdę większość dokumentów i tak jest w elektronicznym obiegu, więc bez sensu drukować tylko po to, żeby trafił do archiwum. 

Edited by Ewelina921

Poniekąd to są bardziej już takie sprawy techniczne i ja także chcę jeszcze powiedzieć, że dla mnie bardzo istotną sprawą było to aby wiedzieć jak prawidłowo rozwijać mój biznes w trakcie pandemii. Zdecydowanie dobrze o tym napisano w https://bonyjutra.pl/jak-rozwijac-swoj-biznes-w-czasie-pandemii/ i zachęcam każdego aby zapoznał się właśnie z tym wpisem.

Hejka. Co do usługi outsourcingu to jest to bardzo przydatne, ponieważ mogą obejmować wiele dziedzin, takich jak IT, księgowość, administracja, zarządzanie zasobami ludzkimi, obsługa klienta, itp. Ważne jest, aby wybrać odpowiedniego dostawcę usług outsourcingowych i przeprowadzić proces outsourcingu w sposób ostrożny i dokładny, aby osiągnąć korzyści związane z tą praktyką.