martaam 1 Report post Posted January 16, 2020 Na jakiej zasadzie działa ubezpieczenie od utraty źródła dochodu, od utraty pracy? Pytanie w kontekście chęci zaciągnięcia kredytu hipotecznego. Z tego co widzę, to wiele banków zachęca do zakupu takiego dodatkowego ubezpieczenia... Share this post Link to post Share on other sites
pebs 1 Report post Posted January 17, 2020 (edited) Tak, fakty są takie, że banki zabezpieczają się przed utratą kapitału jak mogą. Banki zdają sobie sprawę z tego, że spłata rat jest ściśle powiązana z generowanymi dochodami. Jak nie ma dochodów, najczęściej pochodzących z pracy, to nie ma spłaty i taka jest prawda. Banki próbują się od tego ubezpieczyć - od utraty pracy, od utraty dochodu - no więc informują, że warunkiem koniecznym jest posiadanie ubezpieczenia od utraty dochodu.Na https://superpolisa.pl/faq/superpolisa-2/ubezpieczenie-utraty-dochodu/ znajdziesz informację jak to działa w praktyce. Edited January 17, 2020 by pebs 1 mulpokono1976 reacted to this Share this post Link to post Share on other sites
margaritaaufderhar 0 Report post Posted August 25, 2020 Inwestycja w tego typu ubezpieczenie jest dobrym rozwiązaniem. Share this post Link to post Share on other sites
romann 0 Report post Posted August 25, 2020 Też tak myślę ale mnie interesuje teraz bardziej prywatne ubezpieczenie emerytalne bo chcę jakoś zabezpieczyć swoją przyszłość, nawet jeśli ja z tego nie skorzystam na emeryturze to zrobią to moi bliscy Share this post Link to post Share on other sites
vleasingers 0 Report post Posted September 10, 2020 Te ubezpieczenia to są skuteczne? Share this post Link to post Share on other sites
zatorski 2 Report post Posted September 21, 2020 (edited) Tego rodzaju ubezpieczenie działa w ściśle określonych sytuacjach: gdy np kredytobiorca weźmie kredyt na wiele lat, ale nie ze swojej winy straci pracę: bo np firma popadła w tarapaty, doszło do redukcji etatów. W takiej sytuacji ciężar spłaty zadłużenia przejmuje na siebie towarzystwo ubezpieczeniowe. Pytanie jakie mogą być koszta z tym związane. Proponuję dopytać np tutaj: https://www.compensa.pl/ Edited September 21, 2020 by zatorski Share this post Link to post Share on other sites