pebs 1 Report post Posted February 3, 2019 Witam jestem patologicznym hazardzista ,przez rok zrobiłem sobie długu na około 200tys ,zaczalem leczenie u psychiatry i w ośrodku pomocy uzależnień .Mam pytanie czy jak będę się leczył i zbiorem odpowiednie dokumenty potwierdzające moją chorobę mam szanse na upadłość konsumencka.Problem jest tylko taki że pieniądze straciłem u zagranicznego bukmachera bet-at-home.Ktory w Polsce jest nielegalny czy mimo to mogę się starać o upadłość konsumencka? Share this post Link to post Share on other sites
Malfoy 20 Report post Posted February 3, 2019 Hazardzista, maszynista czy cyrkowiec tu nie chodzi tak naprawdę o to jak wydałeś pieniądze tylko o to że nie masz ich jak spłacić. Podjąłeś leczenie - sąd na pewno to uzna. Nie masz z czego spłacić ale nie BUKa u którego aby zagrać musisz najpierw wpłacić pozyczone pieniądze. Nie masz po prostu na spłatę pożyczek i kredytów które wziąłeś na hazard. Powinno ci sie udać ale nigdy nie wracaj do tego nawet jak 100 razy wygrasz to raz przegrasz tyle że nie wyjdziesz z tego, to jest po prostu złe. Share this post Link to post Share on other sites
martaam 1 Report post Posted February 5, 2019 Jest to dość trudna sytuacja, bo sąd moze tego jednak nie uznać. Zerknij sobie do tego artykułu http://kutno.net.pl/artykuly/lifestyle,jakie-warunki-nalezy-spelnic-aby-moc-oglosic-upadlosc-konsumencka,93441.html - opisane jest tutaj, to jakie warunki trzeba spełnić, aby ogłosić upadłość konsumencką. Jest wiele wykluczeń bo upadłości nie podlegają długo przedsiębiorcy długi alimentacyjne czy długi zaciągnięte w sytuacji, w której nie byly możliwe do splacenia i osoba zaciągająca je była tego świadoma ( podejrzewam, ze tak właśnie było w Twojej sytuacji). Najlepiej bedzie po prostu skontaktować się z doradcą finansowym albo z prawnikiem. Share this post Link to post Share on other sites