Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
kasiaukr

W jakim banku konto

Recommended Posts

Obecnie? W takim w którym nie ma zbyt wielu warunków do spełnienia aby było darmowe oraz w takim w którym łatwo jest o limit kredytowy jak braknie Ci kasy. PKO BP - Konto za zero, Idea Bank (jak już skończą nagonkę na ten bank), Nest Bank itd.

A ja dodam od siebie, że to zależy czego szukamy. Lepiej zastanowić się nad tym, jakie cechy bank powinien mieć, niż myśleć o konkretnej instytucji i tu ją wymieniać. Ważne np. czy na proste konto tylko do przyjmowania wynagrodzenia, najlepiej z darmowym prowadzeniem, darmową kartą tudzież przelewami. Opcja taka jest zazwyczaj oferowana młodym osobom. Mają ją ewentualnie także ci, którzy zakładali konto ładnych parę lat temu. Sama mam w mBanku ofertę darmowego wszystkiego dosłownie, ponieważ konto zakładałam w roku 2008. Ponadto, można szukać konta także z innymi bonusami, typu cashback - często dla nowych klientów. Niektóre banki oferują zwrot iluś procent kwot za rachunki. Czemu im się to miałoby opłacać? Otóż rachunki opłacamy z konta, które posiadamy lub planujemy posiadać bardzo długo.

Z drugiej strony, myślę, że należy oddzielić myślenie o rachunku bieżącym i oszczędnościowym razem. Każdy z tych produktów może zostać uruchomiony w innym banku. Co prawda, szybka wypłata pieniędzy zamrożonych na koncie oszczędnościowym nie będzie zrealizowana w ciągu 5 minut, ale pomyślmy o tym, jak o swego rodzaju utrudnieniu dla pokusy szybkiego skorzystania z tejże gotówki. To samo tyczy się lokat bankowych. Także i lokata może zostać otwarta w innej instytucji niż ta, na którą otrzymujemy pensję. Sama tak mam. Po otwarciu lokaty w innym banku, przelałam tam pieniądze i były one na lokacie w niecałe 24h.

Wiadomo, że warunki prowadzenia konta to jest najważniejsza rzecz i na to się patrzymy, no ale też i warto zwracać uwagę na inne czynniki. Dla mnie najważniejszą rzeczą była obsługa klienta. To też jednak może zależeć od waszego oddziału. Poszukajcie dobrych promocji bankowych, tych poszukacie sobie w internecie. Na stronie http://www.psychomanipulacja.pl/promocje-bankowe-jak-sie-nie-naciac/ dowiecie się jak przygotować się do tej decyzji.