paulinka 3 Report post Posted February 1, 2013 Poruszam ten temat bo jest poruszenia wart - to co robią firmy windykacyjne przybiera coraz agresywniejsze niefajne formy. Na szczęście media rozpisują się coraz więcej o tym, że to co robią tego typu instytucje w większości przypadków jest zwyczajnie nielegalne. I tak naprawdę jesteśmy tego świadomi - to my możemy wytoczyć takowej firmie proces. PRoblemem zaczęłam interesować się niedawno kiedy to samo wpadłam w sidła jednej takiej cudownej firmy. A raczej dwóch. Był to dokładnie kruk i intrum justitia. Dodam o co chodziło - biznes mi nie wypalił a do zapłacenia pozostały dwa rachunki w allegro. I jak sytuacja się przedstawiało. Kruk niby na początko trochę ostrzegł inastraszył ale jak tylko wpłaciłam pierwszą transze zgodnie z umową sam stworzył umowę ugody którą mega rozciągnął w czasie i dał preferencyjne raty. Z drugą firmą nie poszło tak gładko. Dodam, że byłam klientem który sam dzwonił i mówił że chce się dogadac. wpłacał co i rusz mniejsze kwoty tak żeby widzieli że mi zalezy tylko czekam na kasę. niestety na infolinii pracuję niezłe aparatki straszą wszystkim windykacjami terenowymi itp a nie mają do tego prawa!!! pamietajcie może to zrobić tylko i wyłącznie komornik. Jak zaczęłam mówić że jestem pod opieką prawnika to zaczęła być już zupełnie nie miła i nie chciała nawet przypomnieć jak się nazywa. Także bujam się znimi dalej. Co prawda wpłacam te małę kwoty i póki co nie mam z nimi problemu bo siedzą cicho ale co mi krwi napsuli to napsuli. Jak znajdę i poszperam to wstawię artykuł dotyczący tego co wolno a czego nie wolno firmom windykacyjnym - myślę że przydadzą się niejednej osobie. Share this post Link to post Share on other sites
czesław 2 Report post Posted February 3, 2013 a więc kilka najważniejszych rzeczy wklejonych z Gazety Prawnej: Firmy windykacyjne nie mogą stosować przymusuFirmywindykacyjne podają fałszywe informacje o postępowaniu egzekucyjnym.Windykatorzy nie mogą domagać się zapłacenia przedawnionych należności.Przymusowej egzekucji długu może dokonać jedynie komornik sądowy.Prawie1,5 mln osób ma w Polsce problemy ze spłatą zobowiązań finansowych âwynika z badań InfoMonitor Biura Informacji Gospodarczej. Wierzyciele,chcąc odzyskać pieniądze, masowo decydują się na usługi firmwindykacyjnych, od których oczekują przede wszystkim skuteczności wdziałaniu.â Metody postępowania firm windykacyjnych przekraczająnie tylko barierę dobrych obyczajów, ale i granice prawa â mówi MarcinMamiński, partner zarządzający Mamiński & Wspólnicy.Zaniedozwolone praktyki firma EOS KSI Polska zapłaci 194 804 zł kary.Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów ukarał przedsiębiorcę m.in. zawysyłanie listów sugerujących podjęcie działania przez komornika czyzobowiązujących do wyjawienia majątku. Za podobne działania prezes UOKiKukarał wcześniej firmę Kruk na kwotę 90 691,39 zł oraz Ultimo karą wwysokości 500 tys. zł.â Firmy windykacyjne posiadają jedyniekompetencje do prowadzenia negocjacji między konsumentem aprzedsiębiorcą, któremu zalega ze spłatą zobowiązania â mówi MałgorzataCieloch z UOKiK.Tymczasem windykatorzy mają na sumieniuwysyłanie do dłużników listów zatytułowanych jako egzekucja komorniczaoraz dołączanie do nich wniosków o wszczęcie egzekucji oraz stosowanieprób ustalenia majątku dłużnika. Takie celowe wprowadzanie w błądkonsumentów ma sugerować m.in., że jest prowadzone wobec nichpostępowanie i że będą musieli pokryć wszystkie koszty postępowaniasądowego i egzekucyjnego.Windykacja to nie egzekucjaâFirma windykacyjna nie może wprowadzać dłużników w błąd, podającnieprawdziwe informacje dotyczące postępowania egzekucyjnego â tłumaczyKrzysztof Tobolewski, radca prawny z kancelarii Sowisło &Tobolewski.Jedynym legalnym sposobem na przymusowe zaspokojeniewierzytelności poprzez ściągnięcie jej z majątku dłużnika jest bowiemprowadzenie egzekucji komorniczej.â Wszczęcie takiej egzekucjimożliwe jest dopiero po uzyskaniu jednego z tytułów egzekucyjnych â mówiMarcin Mamiński. O ile więc dłużnik nie poddał się egzekucji w akcienotarialnym lub jego dług nie wynika np. z czynności dokonanej zbankiem, to jedyną co do zasady podstawą prowadzenia przeciw niemuegzekucji jest wyrok sądowy â wyjaśnia prawnik.Firmy mogą negocjowaćFirmy windykacyjne mogą prowadzić negocjacje i stosować perswazję, ale nie mają prawa stosować żadnych środków przymusu.Niestety,nie wszyscy windykatorzy stosują się do tych zasad. Co więcej,niektórzy bezprawnie usiłują np. zmusić klientów do zapłaty kosztówniewynikających z umowy lub zwrotu długów, które uległy jużprzedawnieniu. Dlatego, zlecając firmie windykacyjnej ściągnięcienależności, warto sprawdzić, czy deklaruje ona stosowanie zasad dobrychpraktyk.â Certyfikat zgodności praktyk biznesowych z dobrymipraktykami jest rodzajem zobowiązania, a brak jego wypełniania skutkujepociągnięciem firmy do samorządowej odpowiedzialności â mówi AndrzejRoter, dyrektor generalny Konferencji Przedsiębiorstw Finansowych.Nie trzeba wpuszczaćPotępionąprzez UOKiK praktyką windykatorów jest wysyłanie listów zapowiadającychwizytę pracownika, który miałby określić wartość majątku dłużnika isporządzić dokumentację fotograficzną.â Nie ma możliwości, byktokolwiek poza komornikiem, np. pracownik firmy windykacyjnej, domagałsię wyjawienia składników majątku, zajął dłużnikowi samochód, pobierałod pracodawcy część jego wynagrodzenia czy, co wydaje się już nie dopomyślenia, bez zgody właściciela przekroczył próg jego mieszkania âmówi Marcin Mamiński.Co więcej, zdaniem KrzysztofaTobolewskiego, wykonywanie dokumentacji fotograficznej majątku dłużnikamoże też w konkretnej sytuacji stanowić naruszenie dóbr osobistych, a wszczególności prawa do prywatności.â W takim przypadku dłużnikmógłby domagać się w sądzie usunięcia skutków naruszeń oraz zapłatyzadośćuczynienia â uważa Krzysztof Tobolewski.Prawnicy wskazująteż, że pisma wysyłane przez firmy windykacyjne nie powinny być pisaneodręcznie. Niestety, tak się zdarza, a dodatkowo zawierają one prośbę okontakt telefoniczny bez podawania przyczyny i informacji, że adresatemjest firma windykacyjna.â Jest to niedopuszczalne, zwłaszczajeśli firmy działają w formie spółek prawa handlowego, gdyż przepisynakładają na spółki obowiązek oznaczania swoich pism firmą, siedzibą iadresem pod rygorem grzywny â tłumaczy Krzysztof Tobolewski.Upublicznienie danychFirmywindykacyjne stosują jeszcze jedną, niedozwoloną praktykę. Mianowicieinformują dłużnika o automatycznym przekazaniu danych dłużnika do BiuraInformacji Gospodarczej, sugerując, że oznaczać to będzie brakmożliwości np. zaciągania kredytu czy kupowania na raty.Wprzypadkach jaskrawego łamania prawa przez firmy windykacyjne wartorozważyć także zgłoszenie takich działań na policję. Paletę środkówprawnych mogą uzupełnić także w skrajnych sytuacjach przepisy karnedotyczące np. naruszenia miru domowego czy gróżb karalnych jak równieżpowództwa cywilne, np. o naruszenie dóbr osobistych. Skuteczne możeokazać się również wytoczenie powództwa cywilnego lub zawiadomienieUOKiK o nielegalnych praktykach. Share this post Link to post Share on other sites
czesław 2 Report post Posted February 3, 2013 i jeszcze tutaj: Firmy windykacyjne nie mogą zastraszać i wprowadzać w błąd klientówzalegających ze spłatą należności. Tylko sąd w specjalnym trybie maprawo zobowiązać dłużnika do wyjawienia jego majątku. Windykatorzy niemogą domagać się od dłużników zapłacenia należności, które uległy jużprzedawnieniu.ANALIZABrak spłaty zadłużenia spowoduje wstydliwą wizytę komornika w miejscu pracy i w domu,wierzyciel nigdy nie zrezygnuje z pełnej windykacji swoich należności âto tylko przykładowe cytaty z wezwań otrzymywanych przez dłużników odfirm windykacyjnych. Takie wezwania są dzisiaj coraz częściej wysyłaneprzez firmy windykacyjne. Chcąc za wszelką cenę wymusić na dłużnikuspłatę zobowiązania, firmy te bez żadnych skrupułów sięgają po metodyniezgodne z prawem. Tendencja ta nasiliła się, odkąd nasi konsumenciborykają się ze skutkami kryzysu finansowego. Skutkiem tego jestgwałtowny wzrost liczby postępowań prowadzonych przez Urząd OchronyKonkurencji i Konsumentów przeciwko firmom windykacyjnym.Wezwania â straszakiâZ praktyki Urzędu wynika, że nie zawsze firmy windykacyjne postępujązgodnie z prawem. W ostatnim czasie wydaliśmy kilka decyzji, w którychoprócz stwierdzenia stosowania praktyk sprzecznych z prawem nałożyliśmywysokie sankcje finansowe. W toku są kolejne postępowania â mówi KonradGruner z Biura Prasowego UOKiK.Jak wynika z postępowańprowadzonych przez Urząd, wśród najczęściej pojawiających się zarzutówjest zastraszanie, wywieranie presji, nierzetelne informowanie okonsekwencjach niespłacenia długu oraz zawyżanie jego wartości,domaganie się spłaty roszczeń, które uległy przedawnieniu. W wezwaniachpojawiają się również grożby, że o długu dowiedzą się sąsiedzi,współpracownicy, pracodawca.â Za bezprawne należy uznać praktykiinformowania dłużnika, że brak spłaty zadłużenia nosi znamionaprzestępstwa oraz o możliwości złożenia do organów ściganiazawiadomienia o popełnieniu takiego przestępstwa â mówi Michał Mulik,prawnik z Kancelarii Gregorowicz â Ziemba Krakowiak Gąsiorowski.Ujawnienie majątkuFirmy windykacyjne starają się wywołać u dłużnika wrażenie, że są w stanie samodzielnie ustalić stan jego majątku.âKonsumenci są na przykład informowani o uczestnictwie w procesieegzekwowania wierzytelności inspektora działu windykacji bezpośredniej,który miał sporządzić raport dotyczący ich majątku. Powodowało to błędneprzekonanie, że podmiot inny niż sąd może zmusić ich do ujawnieniawartości stanu posiadania â tłumaczy Konrad Gruner.Tymczasem zgodnie z obowiązującymi przepisami tylko sąd może zobowiązać dłużnika do wyjawienia żródeł jego majątku.âJeden z przedsiębiorców żądał od konsumentów spłaty zadłużenia, grożącjednocześnie wizytami pracowników biura detektywistycznego w oddziałachZakładu Ubezpieczeń Społecznych. Dane uzyskane z ZUS-u miały pomóc wustaleniu żródeł majątku dłużników. Tymczasem firmy windykacyjne nie sąupoważnione do występowania z wnioskiem o ujawnienie takich danych âpodkreśla Konrad Gruner.Przedawnienie długuFirmywindykacyjne często informują, że nigdy nie zrezygnują z windykacjinależności. Takie działanie wprowadza konsumentów w błąd i tym samymjest niezgodne z prawem. Może się bowiem okazać, że dług uległ jużprzedawnieniu.â Niedozwolone jest sugerowanie konsumentom,którzy podnieśli zarzut przedawnienia, że w świetle zawartych umów ihistorii zadłużenia są oni wciąż zobowiązani do ich spłaty, jednocześniezastrzegając sobie możliwość przymusowego wyegzekwowania roszczeń âtłumaczy Michał Mulik.Często firmy windykacyjne, w pismach kierowanych do dłużników, nie zawierają wszystkich niezbędnych danych.âZdarza się, że tacy przedsiębiorcy nie podają pełnych informacji ozadłużeniu, wskutek czego uniemożliwiają identyfikację długu â mówiMichał Mulik.Dodaje, że firmy nierzetelnie informują także oewentualnych kosztach postępowania sądowego i egzekucyjnego lubpowiększają sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynnościwindykacyjnych.Uprawnienia windykatorówKonsumenci powinni pamiętać, że tak naprawdę firmy windykacyjne nie mają zbyt wiele uprawnień względem dłużnika.âW praktyce ich uprawnienia ograniczają się jedynie do prowadzenianegocjacji z dłużnikami w zakresie spłaty zadłużenia â informuje KonradGruner.Jak podkreśla Michał Mulik, działanie firmy windykacyjnejpowinno polegać na poinformowaniu dłużnika o zadłużeniu oraz rzetelnym ipełnym przedstawieniu konsekwencji jego ewentualnego niespłacenia.âWindykatorzy mogą skontaktować się drogą korespondencyjną,telefonicznie, a także składając wizytę np. w miejscu zamieszkaniadłużnika. Wszystkie te czynności powinny być przeprowadzane w sposóbuprzejmy i kulturalny, z poszanowaniem prywatności, przy jaknajmniejszej uciążliwości dla dłużnika â informuje Michał Mulik.OPINIAEWA GOJNICZEKprawnik w WKB Wierciński, Kwieciński, BaehrJeżelizachowania pracowników firm windykacyjnych godzą w dobra osobistedłużnika, mogą oni ponieść odpowiedzialność cywilną. Jeżeli pracowniktaki notorycznie dzwoni w godzinach nocnych do dłużnika, może on złożyćzawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia wykroczenia z art.107 kodeksu wykroczeń. W sytuacji, w której pracownicy firmywindykacyjnej pojawiają się przed domem dłużnika, nie ma on obowiązkuwpuszczenia ich. Jeżeli pracownicy starają się siłą sforsować drzwi dodomu dłużnika, mogą zostać pociągnięci do odpowiedzialności zanaruszenie tzw. miru domowego (art. 193 kodeksu karnego). Share this post Link to post Share on other sites
Guest admin Report post Posted February 23, 2013 wszystko to fajnie wyglada jak sie o tym pisze ja mam przedawniony dlug z 1999roku najpierw firma windykacyjna przysylala mi pisma listem zwyklym od wezwania do zaplaty po przez ugode do pozwu do sadu nie reagowwlem na te pisma do tej pory wyroku nie mam ,ale wczoraj wieczorem ktos zadzwonil z numeru zastrzezonego i w sluchawce uslyszalem ,, oddaj nam dlug,,gdy zapytalem o co chodzi i o jaki dlug i ze ja zadnych dlugow nie mam to uslyszalem ,,to zobaczysz,,i gosc sie rozlaczyl co mam w tej sytuacji zrobic Share this post Link to post Share on other sites
Guest klara Report post Posted February 24, 2013 Ja mam inny problem... Dziś firma windykacyjna okleila moja klatkę schodowa informacja,że sprzeda mój dług podając do informacji dane mojej firmy w tym nazwisko, czy jest to zgodne z prawem??? nadmienie że żadnej wcześniej inf nie dostałam,że odkupiła mój dług od firmy z która,współpracowałam... Co zrobić w takiej sytuacji, gdzie zgłosić sprawe??? Share this post Link to post Share on other sites
andrzej 0 Report post Posted March 4, 2013 Myślę ze musisz wybrać się do adwokata i przedstawić mu jak wygląda sytuacja i on powinien Ci coś doradzić bo nie wiem czy firma windykacyjna ma prawo do takiego typu dzialań. Share this post Link to post Share on other sites
Guest EDI Report post Posted March 5, 2013 NIE MAJA PRAWA A PONIEWAZ NIE MOZNA IM TAKICH DZIALAN UDOWODNIC WIEC TO ROBIA Share this post Link to post Share on other sites
Guest Bozena Report post Posted April 3, 2013 nie reagowac i miec to gdzies , a jak jeszcze raz to sie zdazy poinformowac policje i prokurature - policja ustali nr telefonu, mozna tez wskazac u kogo mamy dlug a wtedy sprawa potoczy sie szybciej i bekna za zastraszanie nasienia hitlerowskie Share this post Link to post Share on other sites
12pawel 0 Report post Posted May 17, 2013 albo po prostu nagrać taką rozmowę, albo mieć jakegos świadka, kurcze bo to jest wbrew prawu, a oni je łamią na każdym kroku, nie wiedziałem o takim procederze, dlatego dużo sie dzieki tym waszym postom dowiedziałem. trzeba znależć na nich jakiegos haka żeby utrzeć im nosa Share this post Link to post Share on other sites
Damian Hyjek 0 Report post Posted March 28, 2014 wszystko to fajnie wyglada jak sie o tym pisze ja mam przedawniony dlug z 1999roku najpierw firma windykacyjna przysylala mi pisma listem zwyklym od wezwania do zaplaty po przez ugode do pozwu do sadu nie reagowwlem na te pisma do tej pory wyroku nie mam ,ale wczoraj wieczorem ktos zadzwonil z numeru zastrzezonego i w sluchawce uslyszalem ,, oddaj nam dlug,,gdy zapytalem o co chodzi i o jaki dlug i ze ja zadnych dlugow nie mam to uslyszalem ,,to zobaczysz,,i gosc sie rozlaczyl co mam w tej sytuacji zrobic 1) Nagrywamy prowadzone rozmowy i informujemy o tym drugą stronę. 2) Prosimy o podanie: imienia, nazwiska, nazwy firmy 3) Informujemy o odpowiedzialności karnej za stosowanie [gróżb karalnych] art. 190 k.k. 4) Czekamy na reakcję rozmówcy Share this post Link to post Share on other sites
Damian Hyjek 0 Report post Posted March 28, 2014 Ja mam inny problem... Dziś firma windykacyjna okleila moja klatkę schodowa informacja,że sprzeda mój dług podając do informacji dane mojej firmy w tym nazwisko, czy jest to zgodne z prawem??? nadmienie że żadnej wcześniej inf nie dostałam,że odkupiła mój dług od firmy z która,współpracowałam... Co zrobić w takiej sytuacji, gdzie zgłosić sprawe??? Wstępnie możesz napisać pismo do firmy windykacyjnej. 1) Identyfikujesz windykatora- jeśli oczywiście zostawił takie dane i składasz na niego skargę, 2) Wnosisz do nich pismo o zaprzestanie naruszania dóbr osobistych. Powołujesz się na art. 26 ust. 1 pkt 3 Ustawy o ochronie danych osobowych. Takie działanie może być karalne na podstawie art. 51 ust. 1 ustawy, zgodnie z treścią "karze grzywny, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2 podlega ten, kto administrując zbiorem danych lub będąc obowiązany do ochrony danychosobowych udostępnia je lub umożliwia dostęp do nich osobom nieupoważnionym." 3) Kserujesz wysłane pismo i potwierdzenie nadania. 4) Czekasz na ruch firmy windykacyjnej. Jeśli działanie będzie się powtarzać z ich strony- informujesz policję/prokuratora. Share this post Link to post Share on other sites
gadulec808 0 Report post Posted March 28, 2014 W dzisiejszych czasach trzeba uważać na każdym kroku. Share this post Link to post Share on other sites
kys 0 Report post Posted April 7, 2014 Ciężko im cos udowodnić do pierwszych kontaktów są delegowane osoby, których nigdy więcej nie zobaczysz, na pewno nie w szeregach pracowników firmy. Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 0 Report post Posted April 9, 2014 W dzisiejszych czasach trzeba uważać na każdym kroku. święte słowa, najlepiej nie dopuszczać do takiej sytuacji i nie zaciągać pożyczek ani kredytów. Share this post Link to post Share on other sites
Dawid31 0 Report post Posted May 16, 2014 święte słowa, najlepiej nie dopuszczać do takiej sytuacji i nie zaciągać pożyczek ani kredytów. dlatego kieruję się tą zasadą Share this post Link to post Share on other sites
Guest Anna Report post Posted June 11, 2014 Czytam powyższe posty i zgadzam się z jednym - trzeba walczyć i nie bać się. Dłużnik też ma swoje prawa, nie poddawajcie się. Należy przygotować się do tego systemowo, zbierać dowody i wysłać profesjonalne pismo, nie z prośbą, ale z żądaniem zaprzestania bezprawnych praktyk + pismo z żądaniem wyjaśnień co do danych osobowych (żródło ich pochodznia, ich zakres, itp.). Akcja Stopwindykacji to jest to. Share this post Link to post Share on other sites
alicjam 0 Report post Posted September 11, 2014 COraz cześciej słyszy się o tych niebezpiecznych postępkach firm windykacyjnych. Ludzie się lekko odczłowieczają ;/ Share this post Link to post Share on other sites
Garstka 0 Report post Posted September 27, 2014 Dokładnie, to po prostu okropne, po jakie metody sięgają takie firmy. Share this post Link to post Share on other sites
Kimite 0 Report post Posted November 22, 2014 NIE MAJA PRAWA A PONIEWAZ NIE MOZNA IM TAKICH DZIALAN UDOWODNIC WIEC TO ROBIA Wszystko można udowodnić tylko ludzie się boją korzystać ze swoich praw i w ten sposób kółko się zamyka. Share this post Link to post Share on other sites
tunia 3 Report post Posted December 2, 2014 to okropne, wykorzystuja niewiedze innych Share this post Link to post Share on other sites
Guest mag Report post Posted December 15, 2014 a czy ktos mi moze poradzic co zrobic mam dlug na allegro jest to 18.55 nie oplacone prowizje dostalam od allegro pismo przedsadowe wezwanie do zaplaty jednak tego nie zrobilam teraz firma windykacyjna altus rms wysyla mi maile ze mam dokonac wplaty na ich konto zadluzenie allegro czyli 18,55 plus 0,61 odsetek tyle ze ja nie wiem na jakie konto dokonac wplaty czy na knoto allegro czy na konto firmy windykacyjnej no i oni mi co tydzien naliczaja kolejne odstetki Share this post Link to post Share on other sites
Marcin Kisiel 0 Report post Posted December 16, 2014 Teraz Kruk, być może nauczony karami, stara się poprawić sój wizerunek i w reklamie TV przedstawia się jako firma, która nie straszy, ale troszczy się o zobowiązania ludzi i chce im pomóc w wyjściu z problemów. Co sądzicie o takim wizerunku Kruka? Share this post Link to post Share on other sites
Bankieria.pl 2 Report post Posted December 18, 2014 Ja mam inny problem... Dziś firma windykacyjna okleila moja klatkę schodowa informacja,że sprzeda mój dług podając do informacji dane mojej firmy w tym nazwisko, czy jest to zgodne z prawem??? nadmienie że żadnej wcześniej inf nie dostałam,że odkupiła mój dług od firmy z która,współpracowałam... Co zrobić w takiej sytuacji, gdzie zgłosić sprawe??? Jeżeli firma windykacyjna narusza Twoje prawa, nie pozostawaj biernym. W zależności od rodzaju naruszeń możesz zgłosić skargę do Komisji Nadzoru Finansowego (instytucja nadzorująca nie tylko banki), Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji lub Federacji Konsumentów. Poważne naruszenie Twoich praw (wtargnięcie do domu), można zgłosić na policję lub złożyć zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Share this post Link to post Share on other sites
floria23 0 Report post Posted April 7, 2015 sam czytałem ostatnio ze kruk firma z Wrocławia, szanuje klientów i inaczej podchodzi do zarządzania wierzytelnościami. Mój wujek biznesmen z przypadku, który dużo kombinuje z każdą branżą, miał dług, dokładnie za kredyt, oddany do windykacji właśnie krukowi i spokojnie sie z nimi dogadał aby oddawać w takich ratach, które go nie zrujnują i będzie miał na chleb⌠Share this post Link to post Share on other sites
Guest Tomasz Report post Posted May 16, 2016 Witam. Dostałem SMS od firmy windykacyjnej ( getback) ze mam dług w wysokości 2000 zł. Zadzwoniłem tam, po czym uzgodniłem z panią ze bede spłacał ten dług na raty. Zapytałem sie czy rozmowa jest nagrywana ponieważ chciałbym mieć potwierdzenie o tym ze umówiliśmy sie na spłatę w ratach. Pani konsultantka mnie wyśmiała po czym powiedziała ze w tej firmie rozmów sie nie nagrywa ( gdzie na początku naszej rozmowy, automat taka informacje mi podał ) wiec ja powiedziałem ze wycofuje sie z tego co powiedziałem. Pani z wielkim oburzeniem i nerwami powiedziała ze teraz to za póżno. Po ok. Tygodniu dostaje SMS o treści : Informujemy,ze ALTUS NSFIZ Wierzytelnosci3 nabyl Panstwa zadluzenie.Prosimy o wplate 2866.38 PLN na 73114010107043404401072367 Tel:717710100,GetBack S.A. Moje pytanie brzmi jakim cudem moj dług wzrósł o prawie 1000 zł w ciagu tygodnia ?? Share this post Link to post Share on other sites