Guest latte Report post Posted June 25, 2017 Każdy z nas ma taki dzień kiedy nie chce mu się gotować oraz szuka prostego i smacznego przepisu na danie na obiad. Możecie polecić jakieś proste i nieskomplikowane przepisy? Share this post Link to post Share on other sites
pebs 1 Report post Posted June 27, 2017 Latem nie ma problemu ze znalezieniem takich przepisów. Polecam: shaghetti makaron z truskawkami chłodniki ziemniaczki z jajkiem Ewentualnie cukinię z makaronem: https://www.przepisy.pl/przepis/cukinia-z-makaronem - która również jest bardzo prosta i smaczna. Share this post Link to post Share on other sites
jocelyn 0 Report post Posted June 30, 2017 Ja cukinię z makaronem uwielbiam! Share this post Link to post Share on other sites
Oia 0 Report post Posted July 2, 2017 Dzięki sprzętom takim jak czajniki elektryczne można w mgnieniu oka przyrządzić sobie coś pożywnego do jedzenia nawet w pracy. Gotowe dania sprzedawane w supermarketach można zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. W każdym biurze powinno znajdować się coś takiego: http://www.tefal.pl/Przygotowanie-posi%C5%82k%C3%B3w/Czajniki-elektryczne/c/kettles. Share this post Link to post Share on other sites
eugeniusz.m 0 Report post Posted July 3, 2017 Nawet nie tyle co się nie chce ile się czasu nie ma... Jak ktoś ma zmianę po 10 godzin, do tego uskutecznia jakieś dodatkowe zajęcia po pracy to po całym takim dniu ani czasu, a chęci to już w ogóle do gotowania. Nie poratuję przepisem, bo nie gotuję, zwykle kupuję gotowe dania w marketach, ale się staram żeby nie były najniższej jakości, tylko takie trochę lepsze. Patrzę na skład, unikam konserwantów i innych nieładnych substancji. W Lidlu są dobre pyzy z mięsem i grzybami, takie z Amigos bodajże. Jedyne chyba smaczne sklepowe, nie szczędzą z nadzieniem, w smaku też w sumie to niemal jak domowe. Innych bym w sumie nie kupił. Share this post Link to post Share on other sites
ramana 2 Report post Posted August 8, 2017 Dla bardzo zapracowanych przydaje się taki blender https://www.philips.pl/c-m-ho/przygotowywanie-jedzenia/blender/blender-o-duzej-predkosci bo zawsze można momentalnie przygotować pożywny koktajl idealny na podwieczorek a nawet na śniadanie przed wyjściem do pracy Share this post Link to post Share on other sites
TomaszR 0 Report post Posted August 8, 2017 Dla mnie proste danie to kurczak pokrojony w kostkę i usmażony, do tego jakiś wypełniacz w stylu ryż, kasza itp. Szybko się też robi carbonarę, wystarczy podsmażyć boczek, w tym samym czasie się już gotuje makaron, jak makaron ugotowany a boczek podsmażony, to wyłączam gaz pod patelnią, mieszam wszystko z jajkiem tak żeby się nie ścięło, posypuje parmezanem i już. Share this post Link to post Share on other sites
Zakamarka 0 Report post Posted August 11, 2017 ja przedwczoraj ugotowałam wielki gar zupy ogórkowej z ziemniakami która jeszcze mam, ale dzisiaj postanowiłam do tej zupy dogotować jeszcze ryż z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Share this post Link to post Share on other sites
Mumia 0 Report post Posted August 20, 2017 Ja ostatnio zamiast tradycyjnego spagetthi robię lazanie Jest równie łatwa w przyrządzaniu, a smaczniejsza Share this post Link to post Share on other sites
Robotek1521 0 Report post Posted August 21, 2017 A ja nie lubię nowości i wole tradycyjne potrawy typu schabowy z ziemniakami i kapustką Share this post Link to post Share on other sites
daria42 0 Report post Posted August 22, 2017 Ja cukinię z makaronem uwielbiam! Ja również Share this post Link to post Share on other sites
TomaszR 0 Report post Posted August 23, 2017 A nie jest lazania taka trochę tłusta i ciężkostrawna? Chyba, że kiedyś żle trafiłem i się przejechałem. Jak masz przepis na jakąś dobrą, to zapodaj Share this post Link to post Share on other sites
Florentino 0 Report post Posted September 20, 2017 Kupiłem sobie karton pieczarek, do hodowania w zaciszu domowym, do tego zawsze jest w domu paczka mięsa, czy to wołowina, czy też kurczak. Do tego jakiś makaron, a z pieczarkami zrobić fajny sos - szybko i smacznie. Chcesz zaszaleć? Kupić paprykę i nafaszerować ją mięsem z pieczarkami. Dalej znudzony? Mielone z pieczarkami. Pieczarki są bardzo fajnym dodatkiem smakowym, a z tych składników wymienionych wyżej, zawsze możemy coś fajnego zrobić Share this post Link to post Share on other sites
Zakamarka 0 Report post Posted September 26, 2017 ja dzisiaj robię kartoflankę bo dostałam 10kg ziemniaków ze wsi i muszę coś z nich zrobić. Share this post Link to post Share on other sites
Almost 0 Report post Posted September 27, 2017 Kurczak z ryżem Share this post Link to post Share on other sites
goodliver 0 Report post Posted October 1, 2017 Też szukam takich przepisów, może ciekawej książki? Share this post Link to post Share on other sites
Zocha3 1 Report post Posted October 3, 2017 Zapiekanka z mięsem i makaronem Share this post Link to post Share on other sites
tunia 3 Report post Posted October 9, 2017 Oj jest bardzo wiele pomysłów na proste i dobre dania na obiad: spaghetti ( kupcie sobie jakis fix, na przykład z dodatkiem sosu ziołowego) kurczak z ryżem plus sos chiński makaron z serem kasza z sosem pieczarkowym Jesli chcecie przygotować coś na dłużej to proponowałabym gulasz: https://www.przepisy.pl/blog/jak-zrobic-gulasz - nie jest to absolutnie trudne, wymaga tylko trochę czasu A taki gulasz na drugi czy trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej niż od razu po przygotowaniu ( jak smaki się ze soba przegryzą) Share this post Link to post Share on other sites
martaam 1 Report post Posted October 11, 2017 pycha Share this post Link to post Share on other sites