Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
tunia

Czy udaje Wam się miesięcznie cokolwiek zaoszczędzić ?

Recommended Posts

Guest Wiola

Ja na początku miesiąca spisuje sobie wydatki/priorytety, które trzeba opłacić. Poza tym mam zasadę, że zawsze jak wracam z zakupów wrzucam jakieś drobne do świnki skarbonki której nie mozna otworzyć. Co roku z pieniędzy z niej jezdze na wakacje zagraniczne. Ponadto na początku każdego roku mam duży plan finansowy - zmiana auta / wymiana mebli i skrupulatnie odkładam na tę inwestycje w podpisaną kopertę. Jeżeli masz jasny plan to uda Ci się na to odłożyć. 

Jeszcze mi się cos takiego nie przytrafiło,nie mam z czego zaoszczędzić bo ledwo starcza mi od 1 do 1. 

Niestety coraz więcej ludzi jak widzę ma podobnie,wić chyba cos nie tak się dzieje w tym naszym kraju podczas tej dobrej zmiany.

Czasami zastanawiam się czy warto oszczędzać. Dziwne ale u mnie zadziałały najprostsze sposoby na oszczędzanie czyli na rzeczach, które nie przynoszą mi żadnej przyjemności, ani zdrowia a ich użycie wyeliminowałem np. papierosy albo zmieniłem na tańsze. Jeśli komuś pomoże - 13 sposobów na oszczędzanie: http://hotelmerlin.pl/13-skutecznych-sposobow-na-oszczedzanie-pieniedzy/

Zacząłem także w lecie jeżdzić więcej rowerem niż autem np. do pracy czy sklepu.

Ja również rzuciłam papierosy i mam teraz znacznie więcej w kieszeni :) Co miesiąc mam ustawiony przelew automatyczny na konto oszczędnościowe, dodatkowo mam zasadę: oszczędzam połowę każdej otrzymanej podwyżki. Oszczędzam na czym się da. Tym samym na rachunku rośnie :)

Guest alkaszwaczka

Ja oszczedzam to co zarobie na moim hobby, najpierw tylko szylam wiec oszczednosci nie byly duze, ale je odkladalam, bo zbieralam na hafciarke. Teraz jak juz mam kupiona hafcierke komputerowa bernina to odkladam znacznie wiecej (okolo 500 zl miesiecznie). Uwazam, ze oszczedzanie i inwestowanie w swoje hobby i pasje jest najlepsza opcja i jestem dowodem na to, ze jest to prawda :D

Jak się postaram to potrafię zaoszczędzić, często szukam tańszych rozwiązań czy nawet dojazdów, bo zwykle wybieram Polregio zamiast droższych pociągów czy busów itp

Ja ostatnio miałem dobrą passę i zaoszczędziłem, ale w następnym miesiącu zaczęła się jazda która mnie pozbyła wszystkich wcześniejszych oszczędności. Seria zaczęła się od spalonego dysku ssd, póżniej karta graficzna, uszkodzona pralka, klamka w drzwiach, bateria w kuchni, alternator w samochodzie, połamane krzesło do komputera i wózek dziecięcy odmawiający posłuszeństwa.Mam nadzieję że to już koniec, bo zaczyna to przypominać jakiś przykry żart.

trzeba oszczędzać racjonalnie i wyznaczać sobie małe kwoty do odłożenia, najlepiej jest tez przejrzeć swoje wydatki i zobaczyć na czym najwięcej tracimy, w miesiacu jak zrezygnujemy z wielu rzeczy to można naprawdę dużo oszczędzić