tammka 0 Report post Posted November 13, 2015 Udaje, choć od pewnego czasu mniej niż kiedyś, bo i wydatków przybyło. Ale na szczęście nie było jeszcze miesiąca "pod kreską". Share this post Link to post Share on other sites
ArturKredyty 3 Report post Posted November 17, 2015 jeśli ktoś ma problem z oszczędzaniem warto zacząć od wrzucania drobnych do puszki, potem na przykład IKE - min. wpłata 50 zł bez umów itp Share this post Link to post Share on other sites
rebelsky 0 Report post Posted November 18, 2015 Udaje się i ciesze się z tego Share this post Link to post Share on other sites
celeste 0 Report post Posted December 2, 2015 Małe kwoty, ale się udaje. Teraz na Święta jak znalazł. Share this post Link to post Share on other sites
Lasota9 0 Report post Posted March 6, 2016 Jeszcze jakoś daję radę Share this post Link to post Share on other sites
Dorota 0 Report post Posted June 28, 2016 różnie to bywa, raz odłożę mniej, raz więcej Share this post Link to post Share on other sites
Guest Wiola Report post Posted November 2, 2016 Ja na początku miesiąca spisuje sobie wydatki/priorytety, które trzeba opłacić. Poza tym mam zasadę, że zawsze jak wracam z zakupów wrzucam jakieś drobne do świnki skarbonki której nie mozna otworzyć. Co roku z pieniędzy z niej jezdze na wakacje zagraniczne. Ponadto na początku każdego roku mam duży plan finansowy - zmiana auta / wymiana mebli i skrupulatnie odkładam na tę inwestycje w podpisaną kopertę. Jeżeli masz jasny plan to uda Ci się na to odłożyć. Share this post Link to post Share on other sites
farella 0 Report post Posted November 4, 2016 Jeszcze mi się cos takiego nie przytrafiło,nie mam z czego zaoszczędzić bo ledwo starcza mi od 1 do 1. Niestety coraz więcej ludzi jak widzę ma podobnie,wić chyba cos nie tak się dzieje w tym naszym kraju podczas tej dobrej zmiany. Share this post Link to post Share on other sites
Adams 0 Report post Posted December 6, 2016 Czasami zastanawiam się czy warto oszczędzać. Dziwne ale u mnie zadziałały najprostsze sposoby na oszczędzanie czyli na rzeczach, które nie przynoszą mi żadnej przyjemności, ani zdrowia a ich użycie wyeliminowałem np. papierosy albo zmieniłem na tańsze. Jeśli komuś pomoże - 13 sposobów na oszczędzanie: http://hotelmerlin.pl/13-skutecznych-sposobow-na-oszczedzanie-pieniedzy/ Zacząłem także w lecie jeżdzić więcej rowerem niż autem np. do pracy czy sklepu. Share this post Link to post Share on other sites
anelinka 0 Report post Posted December 8, 2016 Ja również rzuciłam papierosy i mam teraz znacznie więcej w kieszeni Co miesiąc mam ustawiony przelew automatyczny na konto oszczędnościowe, dodatkowo mam zasadę: oszczędzam połowę każdej otrzymanej podwyżki. Oszczędzam na czym się da. Tym samym na rachunku rośnie Share this post Link to post Share on other sites
Guest alkaszwaczka Report post Posted December 30, 2016 Ja oszczedzam to co zarobie na moim hobby, najpierw tylko szylam wiec oszczednosci nie byly duze, ale je odkladalam, bo zbieralam na hafciarke. Teraz jak juz mam kupiona hafcierke komputerowa bernina to odkladam znacznie wiecej (okolo 500 zl miesiecznie). Uwazam, ze oszczedzanie i inwestowanie w swoje hobby i pasje jest najlepsza opcja i jestem dowodem na to, ze jest to prawda Share this post Link to post Share on other sites
ramana 2 Report post Posted January 3, 2017 Jak się postaram to potrafię zaoszczędzić, często szukam tańszych rozwiązań czy nawet dojazdów, bo zwykle wybieram Polregio zamiast droższych pociągów czy busów itp Share this post Link to post Share on other sites
propabilistyk 0 Report post Posted January 10, 2017 Nie zawsze udaje się zaoszczędzić. Czasem wydatków jest zbyt wiele i zdarzy się miesiąc w którym wydam więcej niż zarobię. Całe szczęście rzadko. Share this post Link to post Share on other sites
Byun 0 Report post Posted January 14, 2017 Ja ostatnio miałem dobrą passę i zaoszczędziłem, ale w następnym miesiącu zaczęła się jazda która mnie pozbyła wszystkich wcześniejszych oszczędności. Seria zaczęła się od spalonego dysku ssd, póżniej karta graficzna, uszkodzona pralka, klamka w drzwiach, bateria w kuchni, alternator w samochodzie, połamane krzesło do komputera i wózek dziecięcy odmawiający posłuszeństwa.Mam nadzieję że to już koniec, bo zaczyna to przypominać jakiś przykry żart. Share this post Link to post Share on other sites
Lelahel 0 Report post Posted February 2, 2017 Dobrze jest oszczędzać 10% swoich dochodów i basta. Niezależnie od tego czy są wysokie czy niskie. Share this post Link to post Share on other sites
Kassia 0 Report post Posted February 2, 2017 A ja przelewam na oszczędnościowe jakąś sumkę, po tym jak otrzymuję pensję, a potem i tak wybieram cześć tych pieniędzy bo mi brakuje na koniec miesiąca :/. Share this post Link to post Share on other sites
Agus 0 Report post Posted February 3, 2017 trzeba oszczędzać racjonalnie i wyznaczać sobie małe kwoty do odłożenia, najlepiej jest tez przejrzeć swoje wydatki i zobaczyć na czym najwięcej tracimy, w miesiacu jak zrezygnujemy z wielu rzeczy to można naprawdę dużo oszczędzić Share this post Link to post Share on other sites
aszczerbik 0 Report post Posted February 8, 2017 Jak się uprę to tak. Muszę tylko przelewać gotówkę na konto oszczędnościowe, bo jak jest na moim koncie osobistym to zaraz znika ;p Share this post Link to post Share on other sites
Kamila 0 Report post Posted February 13, 2017 Mi się udaje, ale to głównie dlatego, że mam całkiem dobrą pracę. Share this post Link to post Share on other sites
Zakamarka 0 Report post Posted March 9, 2017 ja odkąd rzuciłam fajki to zauważyłam wyrażny skok gotówki na moim koncie, tyle pieniędzy zaoszczędziłam że to jest szok. Share this post Link to post Share on other sites
Amy_25 0 Report post Posted March 9, 2017 Niestety nie. Wszystko u mnie idzie na bieżące wydatki Share this post Link to post Share on other sites
jocelyn 0 Report post Posted March 9, 2017 Ja staram się oszczędzać, ale różnie to z tym bywa. Share this post Link to post Share on other sites
Madame 1 Report post Posted March 10, 2017 Zawsze warto coś odkładać, przynajmniej małe sumy. To nie jest trudne. Share this post Link to post Share on other sites
Zakamarka 0 Report post Posted March 13, 2017 jasne, przysłowiowe ziarnko do ziarnka. Share this post Link to post Share on other sites
ramana 2 Report post Posted April 17, 2017 Mi się rzadko udaje zaoszczędzić, zawsze są jakieś pilne potrzeby Share this post Link to post Share on other sites