JanekW 0 Report post Posted October 23, 2012 Czy te dwie karty kredytowe czymś w ogóle się od siebie różnią? Jestem laikiem w tym temacie, a chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej. Share this post Link to post Share on other sites
art 16 Report post Posted October 23, 2012 Różnica pomiędzy Visą a Mastercard była do pewnego momentu odczuwalna przede wszystkim dla wszystkich osób, które wiele podróżują. Wynikało to głównie ze sposobu przeliczania transakcji dokonywanych poza granicami kraju na naszą rodzimą walutę. Ogólnie przyjęta zasada, iż wszystkie transakcje kartą Mastercard przeliczane są w pierwszej kolejności do euro, zaś kartą Visa do dolara obecnie już nie obowiązuje. Nie mniej jednak waluta rozliczeniowa ma kluczowe znaczenie dla naszych finansów Brak starych zasad jedynie komplikuje wybór. Aby dobrze dopasować kartę do naszych wymagań musimy zatem najpierw dokładnie sprawdzić jej parametry. Bazowanie na starym systemie może nas dużo kosztować. Jeżeli podróżujemy po Europie to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wybór, jako waluty rozliczeniowej, euro. W większości przypadków zapobiega to dwukrotnemu przeliczaniu dokonywanych transakcji po niekorzystnym dla nas kursie. Jeżeli zapłacimy taką kartą w strefie euro, to jedyny koszt, jaki poniesiemy, będzie związany z przeliczeniem płatności na złotówki. Jeżeli jednak zdecydujemy się na kartę Visa, której podstawową walutą przeliczeniową będą dolary to poniesiemy zdecydowanie wyższe koszty. Nasza płatność zostanie przeliczona w pierwszej kolejności na z euro na dolary, następnie zaś z dolarów na złotówki. Nie mniej jednak, wśród banków zauważyć można tendencję do przyjmowania euro za walutę bazową, co przeważnie chroni nas przed nadmiernymi opłatami. Oczywiście, wybór pomiędzy kartami organizacji Visa a Mastercard ma ogromne znaczenie tylko w wypadku korzystania z plastyków zagranicą. W Polsce, różnica ta jest niezauważalna. Jeżeli zatem nie planujemy regularnych płatności kartą kredytową poza granicami, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na parametry, które decydują o koszcie użytkowania plastyku. Są to przede wszystkim: oprocentowanie, koszt wydania karty oraz długość okresu bezodsetkowego. Ponadto, warto zwrócić uwagę także na opłaty związane z korzystaniem z bankomatów oraz ewentualnym ubezpieczeniem karty kredytowej. Źródło: www.comperia.pl Share this post Link to post Share on other sites
aniag1 0 Report post Posted October 29, 2012 W mastercardzie jest fajna promocja związania z tanim lataniem. Jak dla mnie to jedyna różnica:P Share this post Link to post Share on other sites
malolacik 0 Report post Posted March 4, 2013 Zgadzam się z kolegą wyżej Share this post Link to post Share on other sites
intro 0 Report post Posted November 23, 2014 Ja też korzystam z tych rabató Share this post Link to post Share on other sites
maras 0 Report post Posted November 23, 2014 Visa jest chyba akceptowana w większesz ilości punktów handlowych. Share this post Link to post Share on other sites
mmkaj 0 Report post Posted November 27, 2014 Też mam Vise, i wszędzie można nią płacić. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Rafał Report post Posted July 20, 2015 Różnica jest zasadnicza, miałem MasterCard, moja karta uległa zniszczeniu (słaby materiał) i dano mi kartę visa, szybko jednak pożałowałem, że nie zrobiłem duplikatu. W przypadku MasterCard transakcje są online, czasem offline, lecz operacje rozliczają się po jednym dniu, w przypadku kart visa większość transakcji idzie offline, a na dokładkę operacje rozliczają się minimum 2 dni. Takie są różnice w Polsce, więc zdala od Visy zmieniam na MasterCard. Share this post Link to post Share on other sites