Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
Elfweard

Zgubiłem dowód. Co mam robić?

Recommended Posts

Zgubiłem dziś dowód osobisty i kompletnie nie wiem co robić. Byłem w kilku miejscach i nie mam pojęcia gdzie wypadł. Boję się że ktoś może na moje dane wziąć kredyt albo coś wyłudzić. Jaka kolejność działań jest najważniejsza?

Działaj szybko i w tej kolejności. Pierwsze zastrzeż dowód przez internet na https://zastrzegam.pl/ bo to blokuje możliwość użycia dokumentu do wyłudzeń i zajmuje dosłownie kilka minut bez wychodzenia z domu. Drugie zgłoś utratę na policji bo potrzebujesz numeru zgłoszenia do wyrobienia nowego dowodu i to jest twój dowód na to że działałeś. Trzecie złóż wniosek o nowy dowód w urzędzie gminy gdzie masz zameldowanie, starego dokumentu do tego nie potrzebujesz. Na koniec za kilka dni sprawdź raport w BIK czy nie pojawiły się nowe zapytania kredytowe których nie rozpoznajesz bo to może świadczyć że ktoś próbował coś wyłudzić na twoje dane. Działaj teraz a nie jutro.