Elfweard 1 Report post Posted 16 hours ago Zgubiłem dziś dowód osobisty i kompletnie nie wiem co robić. Byłem w kilku miejscach i nie mam pojęcia gdzie wypadł. Boję się że ktoś może na moje dane wziąć kredyt albo coś wyłudzić. Jaka kolejność działań jest najważniejsza? Share this post Link to post Share on other sites
dexapini 0 Report post Posted 15 hours ago Działaj szybko i w tej kolejności. Pierwsze zastrzeż dowód przez internet na https://zastrzegam.pl/ bo to blokuje możliwość użycia dokumentu do wyłudzeń i zajmuje dosłownie kilka minut bez wychodzenia z domu. Drugie zgłoś utratę na policji bo potrzebujesz numeru zgłoszenia do wyrobienia nowego dowodu i to jest twój dowód na to że działałeś. Trzecie złóż wniosek o nowy dowód w urzędzie gminy gdzie masz zameldowanie, starego dokumentu do tego nie potrzebujesz. Na koniec za kilka dni sprawdź raport w BIK czy nie pojawiły się nowe zapytania kredytowe których nie rozpoznajesz bo to może świadczyć że ktoś próbował coś wyłudzić na twoje dane. Działaj teraz a nie jutro. Share this post Link to post Share on other sites