Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
Wiktor

IKE - opinie

Recommended Posts

Od dawna zastanawiam się nad skorzystaniem z trzeciego filaru emerytalnego, a konkretnie z
indywidualnego konta emerytalnego. Prześledziłem wiele ofert IKE i zdecydowałem się na zrównoważony program inwestowania - http://www.prywatnaemerytura.pl/wszystko-o-ike/wybierz-swoj-wariant-inwestowania/zakladka,9.html. Przez wiele lat pracowałem na umowę zlecenie, więc moje składki emerytalne zgromadzone w dwóch pierwszych obowiązkowych filarach emerytalnych nie są zbyt wysokie. Czy ktoś z Was korzystał z IKE? Jakie jest Wasze zdanie na temat dodatkowego oszczędzania na przyszłość?

Niestety u nas koszty obsługi III filaru są zbyt wysokie a wypłacana emerytura z nich zbyt niska aby to sie opłacało.

Kto zarabia większe pieniądze i może sobie pozwolić na III filar, może także sobie pozwolić na inwestycje albo trzymanie pieniędzy na lokacie lub koncie oszczędnościowym na np. 3,5% jak teraz w BGŻ Optima. Przy kilkudziesięciu tysiącach zł mamy 100 - 200 zł miesięcznie odsetek i kwota oszczędności realnie nam wzrasta. Żaden filar nie da ci więcej niż wpłaciłeś minus ich koszty więc wybór jest prosty.

ZUS też juz jest bankrutem i to żadna tajemnica. Jednak ludzie którzy zarabiają najmniej i tak to mają w d.... bo ledwo starcza na rachunki a gdzie tam dodatkowe emerytury im w głowie.

Te 2 miliony Polaków dobrze o tym wiedziały dlatego pracują na zachodzie i stamtąd emeryturę będą dostawać - większość niską jak na warunki np. UK ale na życie na emeryturze w Polsce w zupełności starczy.

Natomiast wszyscy politycy którzy teraz nie nakradną (nie wiem czy są jeszcze tacy) obudzą się z ręką w nocniku w wieku emerytalnym jak okaże sie że kasa pusta i emerytur nie ma. Przypomną sobie wtedy jakie ustawy wprowadzali, co prywatyzowali i na starość zrozumieją że są to naczynia powiązane - polskie firmy, praca w Polsce i emerytura w Polsce.

Dzisiaj nie ma żadnej z tych rzeczy, wszystko wyprzedane łącznie z bankami i głównymi portalami typu onet, wp i interia.