Elfweard 1 Report post Posted 11 hours ago Mam trzy jednostki pływające i zastanawiam się nad zleceniem podwodnej inspekcji kadłubów przed sezonem. Nigdy wcześniej tego nie robiłem, zawsze wyciągałem na slip. Czy inspekcja podwodna jest równoważna ze standardowym przeglądem na suchym doku i ile trwa taka praca przy jednostce długości ok. 25 metrów? Share this post Link to post Share on other sites
dexapini 0 Report post Posted 10 hours ago Inspekcja podwodna nie zastąpi w stu procentach przeglądu na suchym doku jeśli potrzebne są prace naprawcze na suchej powierzchni, ale jako wstępna ocena stanu technicznego sprawdza się doskonale i pozwala zaplanować zakres ewentualnych prac. Nurkowie inspekcyjni dokumentują stan kadłuba, anodę, śrubę, ster i przejścia kadłubowe, robią dokumentację zdjęciową i wideo, i na tej podstawie dostaniesz konkretny protokół z wnioskami. Przy jednostce 25 metrów to zazwyczaj kilka godzin roboczych razem z dokumentacją. Firmy specjalizujące się w pracach podwodnych dla armatorów wydają po inspekcji pełny atest nurkowy. Sprawdź ofertę firm z tym zakresem, np. tutaj: https://nurekservice.pl/ Share this post Link to post Share on other sites