Dockson 0 Report post Posted December 8 Szukam możliwie niezależnego i wygodnego sposobu ogrzewania domu. Waham się między pompą ciepła, pelletem a jakimś dodatkowym źródłem typu koza/kominek. Chciałbym też w przyszłości zainwestować w fotowoltaikę, żeby zmniejszyć koszty. Czy faktycznie pellet ma jeszcze sens? Jak to wygląda z zależnością od prądu i ogólną wygodą użytkowania? Share this post Link to post Share on other sites
Elfweard 1 Report post Posted December 8 Jest tylko jedno źródło, które możesz sam wyprodukować – energia elektryczna, oczywiście pod warunkiem inwestycji w PV. Mówienie o zależności od prądu jest trochę jak mówienie o zależności od ciepła – nie ma domu bez prądu i ogrzewania. Poza tym każdy piec do grzania i tak potrzebuje prądu. Jeśli chcesz być bardziej niezależny, zawsze możesz dodatkowo wstawić kozę albo kominek. Pellet to w mojej ocenie anachroniczne rozwiązanie – wymaga zakupu, składowania i ciągłego podkładania, a po co to komu. Zerknij tutaj: https://www.saunierduval.pl/dla-uzytkownikow/produkty-i-systemy/pompy-ciepla/ – znajdziesz rozwiązania oparte na pompach ciepła, które dobrze współpracują z instalacją PV i dają realną wygodę. Share this post Link to post Share on other sites
radzia 0 Report post Posted 22 hours ago Ostatnio natknęłam się na coś takiego jak oferta energii i zaciekawiło mnie, jak wygląda współpraca z firmą energetyczną przy odkupywaniu energii z OZE. Słyszałam, że ważne są kwestie techniczne i formalne już na starcie. Zastanawiam się, czy cały proces jest czasochłonny. Czy ktoś przechodził przez to samodzielnie albo przy wsparciu specjalistów? Chętnie poznam różne perspektywy. Share this post Link to post Share on other sites