Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
dexapini

Lanca kominowa

Recommended Posts

Hej, mam pytanie do kolegów z OSP – czy ktoś z Was korzystał z tzw. „lancy kominowej” FTRS Blue Fenix podczas akcja na wysokościach czy przy groźnych odgłosach w kominie? Zastanawiam się, czy to wyposażenie naprawdę się przydaje, czy to raczej gadżet.

Jako strażak ochotnik, miałem przyjemność testować coś podobnego przy kilku interwencjach, zwłaszcza przy podejrzanych uderzeniach lub zablokowaniach w przewodach kominowych. Lanca kominowa to narzędzie kość i naprawdę można dzięki niej szybko dostać się do górnych partii przewodu, sprawdzić, czy coś tam nie utknęło, albo delikatnie udrożnić dostęp. W warunkach OSP, gdzie często operujemy bez ciężkiego sprzętu, taki lekkie, poręczne narzędzie pomaga uniknąć wchodzenia do niebezpiecznych stref. Co więcej, ma solidną konstrukcję i niski profil, więc w górach zrobi robotę bez kombinowania z drabinami. Gdybyś chciał zobaczyć, jak wygląda specyfikacja — możesz zerknąć tutaj: https://rescuesystem.pl/lance-gasnicze/985-lanca-kominowa-ftrs-blue-fenix.html . Mnie przekonują takie rozwiązania, które możemy szybko wrzucić do podstawowego quipu i zawsze mieć pod ręką.