dexapini 0 Report post Posted Friday at 12:22 PM Hej, mam pytanie do kolegów z OSP – czy ktoś z Was korzystał z tzw. „lancy kominowej” FTRS Blue Fenix podczas akcja na wysokościach czy przy groźnych odgłosach w kominie? Zastanawiam się, czy to wyposażenie naprawdę się przydaje, czy to raczej gadżet. Share this post Link to post Share on other sites
Elfweard 1 Report post Posted Monday at 07:05 AM Jako strażak ochotnik, miałem przyjemność testować coś podobnego przy kilku interwencjach, zwłaszcza przy podejrzanych uderzeniach lub zablokowaniach w przewodach kominowych. Lanca kominowa to narzędzie kość i naprawdę można dzięki niej szybko dostać się do górnych partii przewodu, sprawdzić, czy coś tam nie utknęło, albo delikatnie udrożnić dostęp. W warunkach OSP, gdzie często operujemy bez ciężkiego sprzętu, taki lekkie, poręczne narzędzie pomaga uniknąć wchodzenia do niebezpiecznych stref. Co więcej, ma solidną konstrukcję i niski profil, więc w górach zrobi robotę bez kombinowania z drabinami. Gdybyś chciał zobaczyć, jak wygląda specyfikacja — możesz zerknąć tutaj: https://rescuesystem.pl/lance-gasnicze/985-lanca-kominowa-ftrs-blue-fenix.html . Mnie przekonują takie rozwiązania, które możemy szybko wrzucić do podstawowego quipu i zawsze mieć pod ręką. Share this post Link to post Share on other sites