Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
dexapini

Zgubiony dowód jak się zabezpieczyć?

Recommended Posts

Dziś szukałem dowodu i nigdzie go nie mogę znaleźć. Możliwe, że gdzieś mi wypadł albo go zapodziałem, ale nie mam pewności, czy ktoś go nie znalazł. Słyszałem, że na cudzy dowód można zrobić sporo złych rzeczy, np. wziąć pożyczkę. Jak najlepiej się zabezpieczyć przed taką sytuacją?

Pierwsza rzecz – zastrzeżenie dowodu, żeby nikt nie mógł go użyć. Można to zrobić w banku albo online przez serwis, np. tutaj: https://zastrzegam.pl/. Jak to zrobisz, banki nie pozwolą na wykorzystanie tego dokumentu np. do kredytów. Potem trzeba zgłosić utratę w urzędzie gminy i wyrobić nowy dokument. Jeśli masz konto w BIK, możesz też ustawić alerty, żeby dostawać powiadomienia, jeśli ktoś będzie próbował wykorzystać Twoje dane. Lepiej dmuchać na zimne, bo jak ktoś weźmie pożyczkę na Twoje nazwisko, późniejsze odkręcanie tego może być trudne i czasochłonne.