dexapini 0 Report post Posted August 19 Rozmawiałem z dwoma doradcami kredytowymi i żaden nie potrafił mi powiedzieć czy i jaki ma to wpływ na zdolność kredytową spółki. Z logiki wychodzi mi że powinno, ale szukam doświadczonego doradcy w obsłudze klientów firmowych. Po krótce opis sytuacji Jestem udziałowcem spółki zoo. Spółka założona w 2022 roku. Kapitał zakładowy 10.000 pln. Przychody za 2023 5 mln, dochód 400 k pln (przeniesione na kapitał zapasowy). Na dzień 06/2024 przychody 6 mln, dochód 500 k. Branża e-commerce. Zobowiązania spółki to pożyczki od właścicieli do spółki ( suma ok 300 k pln). Spółka planuje kredyt obrotowy, jednak w obecnym banku (mbank) wysokość proponowanego kredytu jest dla nas za niska (ok 200 k) , dodatkowo będą wymagane poręczenia udziałowców, czego chcielibyśmy uniknąć. W związku z tym zastanawiam się, czy przeniesienie kapitału zapasowego na kapitał zakładowy zwiększyło by wiarygodność spółki a co za tym idzie poprawiło by jej zdolność kredytową oraz było wystarczającym zabezpieczeniem dla Banku ? Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi. Jeżeli ktoś może polecić sprawdzoną osobę do obsługi mojego tematu, to będę wdzięczny za polecenia. Share this post Link to post Share on other sites
Elfweard 1 Report post Posted August 20 Przeniesienie tego na kapitał zakładowy raczej niewiele pomoże, piszę "raczej" bo do konkretnych algorytmów określających scoring klienta ma dostęp jedynie garstka osób w Banku. Przy takich obrotach spółka powinna łapać się pod segment korpo, może powinniście zmienić opiekuna na takiego z korpo właśnie? Co do poręczenia udziałowców/zarządu to tego się nie ominie, bo w tym momencie Bank nie ma kompletnie żadnego zabezpieczenia, które mógłby szybko wyegzekwować. https://comparic.pl/obsluga-prawna-firmy-co-to-jest-i-kiedy-jest-konieczna/ Wydaje mi się, ze konieczna będzie tutaj porządna obsługa prawna firmy. Share this post Link to post Share on other sites
annitra 0 Report post Posted October 24 To prawda, że jednym z naturalnych etapów rozwoju każdej firmy jest poszukiwanie dodatkowego kapitału na dalsze inwestycje. Najczęściej wybieranym rozwiązaniem są kredyty inwestycyjne lub dofinansowania zewnętrzne. Proces ten bywa jednak złożony, dlatego warto skorzystać z doradztwa specjalistycznych firm. Jednym z takich ekspertów na rynku jest Confia https://confia.pl/ która oferuje wsparcie w zakresie wyboru najlepszej oferty finansowej, co pozwala firmom skupić się na rozwoju Share this post Link to post Share on other sites