Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
dexapini

Kapitał zakładowy firmy a zdolność kredytowa

Recommended Posts

Rozmawiałem z dwoma doradcami kredytowymi i żaden nie potrafił mi powiedzieć czy i jaki ma to wpływ na zdolność kredytową spółki. Z logiki wychodzi mi że powinno, ale szukam doświadczonego doradcy w obsłudze klientów firmowych.

Po krótce opis sytuacji
Jestem udziałowcem spółki zoo. Spółka założona w 2022 roku. Kapitał zakładowy 10.000 pln. Przychody za 2023 5 mln, dochód 400 k pln (przeniesione na kapitał zapasowy). Na dzień 06/2024 przychody 6 mln, dochód 500 k. Branża e-commerce. Zobowiązania spółki to pożyczki od właścicieli do spółki ( suma ok 300 k pln).

Spółka planuje kredyt obrotowy, jednak w obecnym banku (mbank) wysokość proponowanego kredytu jest dla nas za niska (ok 200 k) , dodatkowo będą wymagane poręczenia udziałowców, czego chcielibyśmy uniknąć.

W związku z tym zastanawiam się, czy przeniesienie kapitału zapasowego na kapitał zakładowy zwiększyło by wiarygodność spółki a co za tym idzie poprawiło by jej zdolność kredytową oraz było wystarczającym zabezpieczeniem dla Banku ?

Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi. Jeżeli ktoś może polecić sprawdzoną osobę do obsługi mojego tematu, to będę wdzięczny za polecenia.

Przeniesienie tego na kapitał zakładowy raczej niewiele pomoże, piszę "raczej" bo do konkretnych algorytmów określających scoring klienta ma dostęp jedynie garstka osób w Banku.

Przy takich obrotach spółka powinna łapać się pod segment korpo, może powinniście zmienić opiekuna na takiego z korpo właśnie?

Co do poręczenia udziałowców/zarządu to tego się nie ominie, bo w tym momencie Bank nie ma kompletnie żadnego zabezpieczenia, które mógłby szybko wyegzekwować.

https://comparic.pl/obsluga-prawna-firmy-co-to-jest-i-kiedy-jest-konieczna/

Wydaje mi się, ze konieczna będzie tutaj porządna obsługa prawna firmy. 

To prawda, że jednym z naturalnych etapów rozwoju każdej firmy jest poszukiwanie dodatkowego kapitału na dalsze inwestycje. Najczęściej wybieranym rozwiązaniem są kredyty inwestycyjne lub dofinansowania zewnętrzne. Proces ten bywa jednak złożony, dlatego warto skorzystać z doradztwa specjalistycznych firm. Jednym z takich ekspertów na rynku jest Confia https://confia.pl/ która oferuje wsparcie w zakresie wyboru najlepszej oferty finansowej, co pozwala firmom skupić się na rozwoju