martaam 1 Report post Posted January 29 Ostatnio dostałam dwa zgłoszenia wypadku w drodze do pracy. W pierwszym przypadku pracownik wpadł w poślizg, ale jemu noc się nie stało. Z definicji wynika,że urazu być nie musi. Umowilam się na spisanie protokołu, pracownik cały czas przychodzi do pracy, nie był u lekarza, ma jedynie notatkę z policji o zdarzeniu. Czy w tym przypadku wystarczy notatka, czy normalnie kartę wypadku? Drugi wypadek, pracownik idąc do pracy, zemdlał i dość mocno się poturbował w wyniku upadku. Na miejscu była karetka pogotowia, w wypisie jaki rozpoznanie omdlenie i chwilowa utrata przytomności. Nie mam przyczyny zewnętrznej. Tu spisze normalnie protokół i wpisze,że wypadek nie uznany jako wypadek w drodze z powodu niespełnienia przesłanek... Share this post Link to post Share on other sites
zatorski 2 Report post Posted January 29 Nie zgodziłabym się ze stwierdzeniem, że w drugim przypadku brak przyczyny zewnętrznej. Tą przyczyną jest, jak sama napisałaś omdlenie i chwilowa utrata przytomności w wyniku czego doszło do urazu. Chociaż uraz w tym wypadku nie jest potrzebny ale przyczyna zewnętrzna jest. Takie jest moje zdanie. https://bhp-protect.pl/ Jeśli chodzi natomiast o pracę w firmie, pracownik ma na sobie odpowiednie ubrania oraz buty robocze? Share this post Link to post Share on other sites