martaam 1 Report post Posted February 14, 2023 Mam pytanie czy jest ktoś tu , kto zaczął swoją upadłość od upadłości firmy- jednoosobowej działalności . Borykam się z tym już od października, został wyznaczony Zarządca sądowy , który stwierdził, że oczywiście wniosek powinien zostać oddalony przez sąd z uwagi na brak majątku . A teraz sprawa utknęła w martwym punkcie bo sądy nie pracują . A prawnik, który prowadzi mi tę sprawę twierdzi , że nie mogę zamknąć ani zawiesić działalności dopóki nie będzie orzeczenia sądu . Dopiero następnym krokiem ma być wniosek o upadłość konsumencką. Przez ten czas muszę płacić Zus , na który od stycznia już nie mam, więc zalegam. Działalności nie prowadzę i tkwię w zawieszeniu. Wszystko miało zakończyć się w max 6 -miesięcy. A do tego momentu prawnik mi powiedział , iż nie mogę złożyć wniosku o upadłość konsumencką, chodź większość zobowiązań były udzielone na osobę fizyczną. Share this post Link to post Share on other sites
Elfweard 1 Report post Posted February 14, 2023 Wniosek o upadłość firmy może być rozpatrzony na posiedzeniu niejawnym bez rozprawy, a sądy "tylko" nie wyznaczają rozpraw. Proponuję pisać pisma i maile z prośbą o pilne rozpoznanie wniosku, może to pomoże. Moim zdaniem jednak najlepiej będzie skontaktować się z kancelarią, która specjalizuje się w upadłościach przedsiębiorstw. Od siebie polecam kontakt z nimi: https://kancelariagrp.pl/upadlosc-przedsiebiorstw/ Powinni podpowiedzieć co robić. Share this post Link to post Share on other sites