Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Rafał

Oprocentowanie kredytu w Provident

Recommended Posts

Guest Rafał

Witam serdecznie.

Mam krótkie zapytanie w sprawie zaciągniętego kredytu konsumenckiego.

Mam drobny problem ze spłatą należności względem.Firmy Provident. Za owocowało mnie do zetknięcia na umowę. Zauważyłem jeden problem, dotyczący Rocznej stopy procentowej która w tamtym okresie dla kredytu konsumenckiego nie mogła być wyższa niż 8%

Roczna stopa oprocentowania/ Łączna kwota odsetek 8,00 %  dla kwoty pożyczki 3 500,00 zł to w wyliczeniach pożyczkodawcy kwota w wysokości 380,03 zł

Względem moich wyliczeń to 9.2 %

Czy to podstawa do wypowiedzenia umowy?

Nie wiem jak to liczysz ale 3500 zł to Twoje 100%, 3880,03 to 110,858%. Czyli te naliczone 380,03 odsetek to nie 9,2 a 10,858% od kwoty pożyczonej czyli tych 3500 zł. Jeżeli rzeczywiście odsetki nie mogły przekroczyć 8% a w tej kwocie 380,03 zł nie ma żadnych ukrytych opłat to możesz wnosić o nieważność umowy, pieniądze jednak będziesz musiał zwrócić te 3500 zł

Jeśli rzeczywista roczna stopa oprocentowania (Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania - RSO) Twojej pożyczki przekracza ustawowy limit 8%, może to stanowić podstawę do zgłoszenia reklamacji i próby wypowiedzenia umowy. Ważne jest, aby dokładnie obliczyć wszystkie koszty związane z pożyczką, w tym prowizje i inne opłaty, które mogą wpływać na RSO. Zaleca się skontaktowanie się z prawnikiem lub doradcą finansowym, aby omówić możliwości dalszych działań i ewentualne dochodzenie swoich praw.

https://www.caprinew.pl/