Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
pebs

Zakup mieszkania u notariusza

Recommended Posts

Dziewczyny mam pytanie o opłaty notarialne. Chcę kupić mieszkanie i w związku z tym potrzebuję notariusza. Zakup będzie sfinansowany kredytem hipotecznym. Nie wiem ile taka usługa powinna kosztować. Nie odsyłajcie mnie proszę do googla, tam znalazłam informacje, że powinno to kosztować ok 2000 zł (zgodnie z taksą notarialną) a notariusz, z którym rozmawiałam wycenił mi usługę na 7200 zł nie wiem skąd taka różnica, może wiecie?

Mieszkanie jest z rynku wtórnego czy pierwotnego? Jesli wtórnego, to prócz taksy notarialnej notariusz prawdopodobnie doliczył podatek. Płacisz również za wpis do hipoteki, co razem daje takie kwoty. Mi za działkę wraz z podatkiem, księgami wieczystymi i taksa notarialna wyszło tych opłat około 6000.

https://homly.to/artykuly/umowa-przedwstepna-zadatek-jak-to-dziala

Wiecej informacji o umowach, w tym przedwstępnej znajdziesz na tej stronie. 

W dzisiejszych czasach kupno mieszkania to ogromne wyzwanie. Ja jakiś czas temu natknąłem się na ofertę mieszkań pod najem instytucjonalny https://katowice.korczaka.mdr.pl/ . Jest to osiedle objęte dopłatami do czynszu, jeśli ktoś będzie wynajmował mieszkanie dłużej niż 15 lat. Do tego, mieszkania są wykończone pod klucz. Dodatkowo, nie ma limitu zarobków dla osób, które starają się o mieszkanie z filaru rynkowego.