Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
lorenc

Budowanie historii kredytowej w BIK

Recommended Posts

Kłaniam się. Chcę zbudować dobrą historię w BIK. Proszę o odpowiedzi na kilka pytań.

Jakie zgody zaznaczyć przy rejestracji do BIK?

Przeczytałem w internecie, że najlepiej zacząć od karty kredytowej, limitu odnawialnego, zakupów na raty (najlepiej 0%) i kredytów RRSO 0% na małe kwoty. Na którymś z blogów twierdzą, że najlepiej posiadać wszystkie te produkty kredytowe jednocześnie. Ponadto nie należy posiadać więcej niż dwóch kredytów RRSO 0% na małe kwoty (inaczej algorytm BIK może potraktować mnie jako dłużnika spłacającego długi następnymi zadłużeniami). Czy te informacje to prawda?

Chcę otworzyć limit w koncie osobistym w pewnym banku ze względu na brak prowizji za przyznanie limitu i 7 dowolnych dni bezodsetkowych w każdym miesiącu rozliczeniowym. Czy najlepiej (pod względem oceny BIK) otwierać minimalny limit 500 PLN czy większy, ile dni bezodsetkowych wykorzystywać oraz jaki procent limitu wykorzystywać (i jak często - co miesiąc?)?

Posiadam darmową kartę kredytową.Jak długo należy ją posiadać, jak często korzystać i jaki procent limitu wykorzystywać pod względem oceny BIK? Scoring poprawia się za samo posiadanie (bez używania)? Co jeśli chciałbym kartę kredytowa z promocji z innego banku (premia)? Obniży to moją wiarygodność/occenę kredytową?

Jeśli chodzi o darmowe/bardzo tanie kredyty na małe sumy:
- ile kredytów można zaciągnąć?
- na jaki okres?
- chwilówki liczą się do scoringu BIK (poprawiają ocenę tak jka kredyty w banku)?

Co najłatwiej kupić na raty 0%, żeby poprawić scoring BIK?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

W budowaniu historii kredytowej, na pewno problem mogą być te wszystkie ograniczenia niespłacane zobowiązania. U nas jak u nas, ale w takim UK, jest to posunięte naprawdę daleko. Tam nawet opóźnienia w opłatach za energię elektryczną czy inne media mogą być problemem.

Po prostu jest pewien ranking, są pewne punkty w tym rankingu i ludzie muszą dbać o to, aby nie spaść poniżej określonego poziomu.

Proponuje sprawdzić jeszcze tutaj pod linkiem: http://www.hej.rzeszow.pl/2019/05/30/konsekwencje-oddalenia-wniosku-o-ogloszenie-upadlosci-konsumenckiej/

Kilka słów na temat upadłości konsumenckiej oraz konsekwencji z tym związanych,.