Andrzej821 0 Report post Posted April 8, 2015 Czy IKE to pewny i bezpieczny sposób lokowania oszczędności? Czy Indywidualne Konta Emerytalne nie mogą np. zbankrutować? Share this post Link to post Share on other sites
Prywatnaemerytura 0 Report post Posted April 8, 2015 Indywidualne Konta Emerytalne prowadzone mogą być przez banki, zakłady ubezpieczeniowe, a także podmioty prowadzące działalność maklerską, dobrowolne fundusze emerytalne oraz fundusze inwestycyjne. Bezpieczeństwo środków gwarantowane i zabezpieczane jest przepisami prawa, regulującymi działalność tych podmiotów. Ważną informacją jest to, iż fundusz inwestycyjny nie może zbankrutować, ponieważ jego majątek jest rozdzielny z majątkiem zarządzającego nim towarzystwa funduszy inwestycyjnych. Środki pieniężne wpłacane przez uczestników funduszy są w stu procentach bezpieczne nawet w sytuacji ewentualnej upadłości towarzystwa funduszy inwestycyjnych. Share this post Link to post Share on other sites
kubono 0 Report post Posted April 9, 2015 Według mnie jest to dużo lepsza opcja niż ZUS i OFE. Od dawna juz nastawiłem się na tę forme oszczędzania... Share this post Link to post Share on other sites
Amy_25 0 Report post Posted March 9, 2017 Też mi się wydaje że to bezpieczny sposób. Ja też się na tym zastanawiam. Share this post Link to post Share on other sites
Zakamarka 0 Report post Posted March 13, 2017 a czy jest w ogóle sens zakładać takie konto? Skoro żadnej emerytury nie będziemy mieć? Share this post Link to post Share on other sites
Mirekman 0 Report post Posted March 27, 2017 Właśnie, że nie prawda. Mając takie konto jesteś właśnie pewny, że jakąś emeryturę będziesz miał. Ja mam swoje konto emerytalne założone na https://www.leggmason.pl/pl/emerytura. I nie była wcale to decyzja podjęta nie rozważnie. Najpierw przeczytałem o co chodzi w takich kontach, rozważyłem wszystkie plusy i minusy. A szukając podmiotu gdzie takie konto założyć przeczytałem iprzebrnąłem przez tysiące opinii o różnych funduszach. I ten wydał mi się najodpowiedniejszy. Share this post Link to post Share on other sites
Kazik124 0 Report post Posted April 3, 2017 E tam, nie zbankrutują. Share this post Link to post Share on other sites