Bankieria.pl 2 Report post Posted August 11, 2014 Z pozoru atrakcyjnie wyglądająca lokata bankowa może przynieść realną stratę ze zdeponowanych na niej oszczędnościach. Dlaczego? Rekordowo niskie stopy NBP automatycznie przekładają się na niskie oprocentowanie lokat oferowanych przez banki. Mimo, iż lokata jest jednym z bezpieczniejszych form lokacji środków (gwarancja BFG), to inflacja oraz podatek od zysków kapitałowych, potocznie zwany podatkiem Belki â skutecznie niwelują zysk wypracowany na lokacie. Obecnie, aby cieszyć się realnym zyskiem z lokaty należałoby wybrać ofertę, której oprocentowanie nominalne jest wyższe od 2,30 %. Share this post Link to post Share on other sites
Janko12 7 Report post Posted August 11, 2014 Podobno mamy obecnie deflację wiec nawet 3,5% na lokacie daje zarobek... Share this post Link to post Share on other sites
alicjam 0 Report post Posted September 11, 2014 Pewnie, że można. Pzamiętam czasy, gdy oprocentowanie wynosiło ponad 7%, a teraz 3,5 to już dużo Share this post Link to post Share on other sites
Jolka6 0 Report post Posted May 4, 2015 Całkiem niedawno jeszcze najlepsze lokaty dawały ponad 8% zysku, niestety teraz oprocentowania są znacznie niższe i raczej szybko nie wrócą do tamtych poziomów Share this post Link to post Share on other sites
Antek32 0 Report post Posted July 6, 2015 Moim zdaniem lokaty to nie jest najlepszy pomysł, bo trzeba być bardzo cierpliwym. Jeśli chce się wyjąć pieniądze wcześniej, to stracić można nawet połowę odsetek - już więcej by się zarobiło na koncie oszczędnościowym. Kolejny minus - żeby NAPRAWDĘ zarobić to trzeba naprawdę długo czekać. Macie tutaj ciekawy artykuł, który właśnie nie owija w bawełnę, tylko mówi kiedy to w ogóle ma sens: http://www.czasnafinanse.pl/oszczedzanie/artykuly/lokaty-terminowe-czy-to-sie-oplaca Share this post Link to post Share on other sites
Kornelia222 0 Report post Posted November 2, 2015 Owszem, trzeba czekać na małe zyski... ja mam lokate, ale po prostu nie stac mnie póki co na bardziej ryzykowne ruchy... a tak lepiej niech pieniądze chociaż trochę pracują... mam https://www.ideabank.pl/klienci-indywidualni-lokata-happy i jest ok. Share this post Link to post Share on other sites
tammka 0 Report post Posted December 30, 2015 Lokata ma służyć przede wszystkim ochronie realnej wartości pieniądza, a to żadna inwestycja. Do tego są inne, bardziej agresywne i ryzykowne produkty. Share this post Link to post Share on other sites
tunia 3 Report post Posted December 31, 2015 Dokładnie. Jest to na pewno lepsze od trzymania pieniędzy w domu w przysłowiowej skarpecie ale i tak trzeba liczyć się z tym,żę nie jest to sposób na zarabianie a jedynie na przetrzymanie pieniędzy. Co z tego,.zę lokata posiada oprocentowanie skoro jest zjadane przez inflację ( dodatkowo od zarobionych pieniędzy musimy odprowadzic podatek....). Ze swojej strony modę polecić inwestycję w złote oraz srebrne monety. Posiadają wartość samą w sobie oraz duzą wartość kolekcjonerską tam więc ich cena na pewno nie spadnie. Zerknijcie sobie do tej mennicy: http://www.coinart.pl/ Obecnie mają tam sporą ilość monet ( nowych oraz starych ). Nie musicie inwestować oczywiście wszystkich pieniędzy ale nie zaszkodziłoby zainwestowanie przynajmniej części. Share this post Link to post Share on other sites
majastras 0 Report post Posted February 9, 2016 nie można stracić na lokatach, przecież nawet w przypadku upadku banku, nasze oszczędności są chronione przez BFG Share this post Link to post Share on other sites
ferdek120 1 Report post Posted July 27, 2016 Jak można porównać inflację do oprocentowania lokaty? Nie możemy stracić kwotowo, nagłówek brzmi tak, jakby pieniądze na lokatach traciły wartość bardziej, niż te w naszej kieszeni, a jest to oczywiście nieprawda Share this post Link to post Share on other sites
LindaB 0 Report post Posted August 31, 2016 Owszem można stracić ,dlatego lepiej poczytać trochę o giełdzie i świecie finansowym przed zabieraniem się za inwestowanie pieniędzy w coś niepewnego. Mnie bardzo pomaga http://www.eurogielda.com.pl/ ,bo zamieszczają tam wiele cennych artykułów, dzięki którym mogę bez problemu lokować pieniądze. Polecam zapoznać się z ich zawartością strony, na prawdę warto Share this post Link to post Share on other sites
kerdzia 0 Report post Posted February 26, 2017 No a co powiecie o takich tworach jak polisolokaty? Mój znajomy utopił na tym kupę kasy. Teraz musi walczyć o swoje z pomocą kancelarii. Na szczęście trafił do takiej (Kancelaria Invictus), która się specjalizuje w odzyskiwaniu pieniędzy z takich oszustw. Share this post Link to post Share on other sites
jocelyn 0 Report post Posted March 13, 2017 Słyszałam o tych polisolokatach... Najgorsze są te opłaty za zlikwidowanie. Tutaj można przeczytać https://tekstodajnia.pl/oplaty-likwidacyjne-polisolokat-co-to-jest/ na czym polega ten problem. Ludzie tracą oszczędności życia. Share this post Link to post Share on other sites
Amy_25 0 Report post Posted March 20, 2017 Też słyszałam, że te polisolokaty są straszne i można mnóstwo kasy na tym utopić. Ja bym się w życiu nie zdecydowała na założenie czegoś takiego Share this post Link to post Share on other sites
Mendoza 0 Report post Posted March 22, 2017 Można, ale z definicji lokaty powinny być bezpieczne i w żaden sposób nie powodować zagrożenia stratą pieniędzy. Share this post Link to post Share on other sites
Beti 0 Report post Posted May 9, 2018 Lokaty to niestety coraz gorsza metoda na zarobek z racji coraz mniejszego oprocentowania i ciągle obowiązującego "tymczasowego" podatku Belki. Ciekawą opcją na dodatkowy dochód jest natomiast wypełnianie płatnych ankiet online. Ta metoda nie wymaga od internauty żadnego wkładu własnego, więc zarobione pieniądze to czysty zysk. Share this post Link to post Share on other sites