soumitss 0 Report post Posted 3 hours ago Dzień dobry. Jestem obywatelem Niemiec, mieszkam w Szczecinie i myślę o inwestycji w Polsce. Kupno gotowego biznesu wydaje mi się szybsze niż zakładanie własnego. Gdzie Polacy szukają takich ofert i czy obcokrajowiec może bez problemu kupić firmę? Mam doświadczenie w handlu w Niemczech, ale polski rynek znam słabo. Share this post Link to post Share on other sites
hydrogenn 0 Report post Posted 3 hours ago Dzień dobry. Obcokrajowiec z UE może kupić firmę w Polsce bez większych problemów, choć formalności warto przejść z polskim prawnikiem. Temat kupno gotowego biznesu w Polsce dobrze ogarnia KupBiz, tam szuka większość znajomych przedsiębiorców. Oferty są od mikrobiznesów po transakcje M&A, w całej Polsce, w tym w zachodniopomorskim. Dużym plusem są zweryfikowani ogłoszeniodawcy i wzory umów. Mój wspólnik, też z Niemiec, kupił tak sklep w Szczecinie. Szczerze, bariera językowa przy negocjacjach była odczuwalna, więc pomagał tłumacz. Rada: sprawdź umowę najmu i zobowiązania wobec pracowników, polskie prawo pracy trochę różni się od niemieckiego. Share this post Link to post Share on other sites