szuszarrraaa 0 Report post Posted 7 hours ago Mam problem z powtarzalnością podawania materiału w proszku do kolejnego etapu produkcji i szukam rozwiązania, które pozwoliłoby ograniczyć ręczne regulowanie procesu. Materiał ma dość sypką strukturę, ale jego przepływ nie zawsze jest taki sam, dlatego zwykły podajnik nie daje nam oczekiwanej stabilności. Jedną z możliwości, które znalazłem podczas porównywania urządzeń, jest https://pl.preciamolen.com/produkt/dozownik-wagowy-md/ – producent opisuje ten model jako rozwiązanie do ciągłego dozowania materiałów ziarnistych i pylistych. Podoba mi się przede wszystkim to, że urządzenie łączy podawanie materiału z jego bieżącym ważeniem, zamiast opierać proces wyłącznie na ustawieniu prędkości transportu. Zanim jednak przedstawię ten wariant przełożonym, chciałbym wiedzieć, czy takie rozwiązanie rzeczywiście dobrze sprawdza się przy materiałach o zmiennej charakterystyce. Jakie doświadczenia macie z dozowaniem proszków i czy są parametry, które warto dokładnie sprawdzić podczas testów? Share this post Link to post Share on other sites