Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
Sign in to follow this  
szuszarrraaa

Jak ograniczyć wahania podawania proszku?

Recommended Posts

Mam problem z powtarzalnością podawania materiału w proszku do kolejnego etapu produkcji i szukam rozwiązania, które pozwoliłoby ograniczyć ręczne regulowanie procesu. Materiał ma dość sypką strukturę, ale jego przepływ nie zawsze jest taki sam, dlatego zwykły podajnik nie daje nam oczekiwanej stabilności. Jedną z możliwości, które znalazłem podczas porównywania urządzeń, jest https://pl.preciamolen.com/produkt/dozownik-wagowy-md/ – producent opisuje ten model jako rozwiązanie do ciągłego dozowania materiałów ziarnistych i pylistych. Podoba mi się przede wszystkim to, że urządzenie łączy podawanie materiału z jego bieżącym ważeniem, zamiast opierać proces wyłącznie na ustawieniu prędkości transportu. Zanim jednak przedstawię ten wariant przełożonym, chciałbym wiedzieć, czy takie rozwiązanie rzeczywiście dobrze sprawdza się przy materiałach o zmiennej charakterystyce. Jakie doświadczenia macie z dozowaniem proszków i czy są parametry, które warto dokładnie sprawdzić podczas testów?