szuszarrraaa 0 Report post Posted Wednesday at 07:13 PM W jednej z naszych rozdzielnic od pewnego czasu zdarzają się przypadki zadziałania zabezpieczenia różnicowoprądowego i trudno ustalić, czy przyczyną jest konkretny odbiornik, instalacja, czy niewłaściwie dobrany aparat. Zanim wymienimy kilka urządzeń na nowe, chciałbym najpierw uporządkować diagnostykę i sprawdzić, czy obecne zabezpieczenia są odpowiednio dobrane do obciążenia oraz charakteru obwodów. Przy okazji przeglądania dostępnych rozwiązań zauważyłem, że w kategorii https://karoelektro.pl/aparatura-elektryczna/aparatura-modulowa/wylaczniki-roznicowopradowe można filtrować aparaty między innymi po czułości, prądzie znamionowym, liczbie biegunów, wytrzymałości zwarciowej oraz parametrach przyłączanego przewodu. To skłoniło mnie do pytania, czy przy powtarzających się zadziałaniach warto najpierw dokładnie zmierzyć instalację i ustalić źródło problemu, czy jednocześnie rozważyć zmianę zastosowanego typu RCD. Nie chcę oczywiście usuwać objawów przez przypadkową zmianę zabezpieczenia, jeśli rzeczywistym powodem jest uszkodzony odbiornik albo problem z instalacją. Jakie podejście sprawdziło się u Was w podobnej sytuacji i od czego najlepiej rozpocząć taką diagnostykę? Share this post Link to post Share on other sites