chwilowkakredyty 0 Report post Posted February 10, 2014 czy ktoś sie interesował terminem spread? jest to różnica miedzy kupnem a sprzedażą czyli to co zarabi ktoś kto pośrednuczy w transakcji związanej z gotówką. na www.chwilówkakredyty.pl jest ciekawa oferta pożyczek różnego rodzaju, banków, parabanków, myśle nad jedną z nich i rozkręceniem własnego kantoru, co o tym myślicie? Share this post Link to post Share on other sites
Witek 27 Report post Posted February 10, 2014 jest to różnica miedzy kupnem a sprzedażą zapomniałeś dodać: waluty. Jak ktoś chce otworzyć kantor to nie bedzie brał na to pozyczki ani dotacji. Kantor mają ludzie (szefowie) którzy maja duuużo gotówki którą trzeba gdzies legalnie włożyć w rynek, delikatnie mówiąc. Share this post Link to post Share on other sites
Guest scate Report post Posted September 10, 2017 Wszystko zależy od kantoru. W tych na mieście spread, czyli różnica między ceną kupna waluty a sprzedaży to często nawet 0,40 zł, dla mnie za dużo. Wymieniam teraz w internetowym Pluskantor.pl i tutaj wartość spreadu to zaledwie 0,02 zł. Różnica widoczna gołym okiem... Share this post Link to post Share on other sites
Guest arnik Report post Posted October 8, 2017 Fakt, w tradycyjnych kantorach nie ma co się spodziewać rewelacji. Trzeba się nastawić na koszt przewalutowania i tyle. Albo jak forumowicz powyżej pomyśleć o internetowej wymianie. Za grosze można np. w Gieldawalut.com, a do tego opcja samodzielnego ustalania kursu. Share this post Link to post Share on other sites
Guest clarita Report post Posted October 11, 2017 Platforma bardzo dobre wrażenie robi, ale żeby założyć coś takiego jak Gieldawaliut.com to trzeba mieć za co no i myślę, że jakieś doświadczenie w branży. Prze pierwszym przewalutowaniem na Giełdzie Walut rozmawiałam telefonicznie z pracownikiem, widać że znają się na rzeczy, są profesjonalni. Share this post Link to post Share on other sites
Guest t.tamarajko Report post Posted October 25, 2017 O tym czym jest spread walutowy dowiedziałem się z info. na stronie kantoru Amronet jak zacząłem wymieniać walutę u nich, bo po prostu wychodziło mi znacznie taniej niż gdziekolwiek w stacjonarnym. Dzięki kafeterii pytań i odpowiedzi a także pytaniom do konsultanta kantoru wiem już dlaczego i jak działa ta branża. Share this post Link to post Share on other sites
Guest milej Report post Posted November 5, 2017 Bardzo niski spread ma Pluskantor.pl, a na początku współpracy pierwsze 5000 po czystym kursie rynkowym się wymienia, czyli w ogóle bez spreadu. Fajna okazja żeby np przewalutować oszczędności. Share this post Link to post Share on other sites
Guest septemberx Report post Posted November 14, 2017 Wiadomo, że nigdzie nie wymienimy waluty za darmo, lecz faktycznie e-kantory spread mają najniższy, np. w Amronet to jakieś ułamkowe sprawy. Na tej platformie mogę też kurs negocjować nawet. Share this post Link to post Share on other sites
Guest barista Report post Posted November 20, 2017 Nie ma opcji żeby w tradycyjnym kantorze lepszą ofertę znależć niż w necie, a wśród tych internetowych nie znalazłem lepszej niż na Gieldawalut.com. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Komtel Report post Posted December 6, 2017 Najbardziej pewne wydaj mi się e-kantory najmniej skomplikowane tak jak przykładowo Pluskantor.pl. Zawsze aktualny kurs, zawsze natychmiastowa transakcja i finito:) Share this post Link to post Share on other sites
Guest Leon Report post Posted December 7, 2017 Jeżeli chodzi o otwieranie kantoru to trzeba mieć na to spore środki. Musisz mieć po prostu kasę na skupowanie walut. Nie wiem czy opłaca się w tej chwili otwieranie kantoru stacjonarnego podczas gdy powoli odchodzimy od płatności gotówkowych. Ja sam wymieniam w kantorze internetowym KantorEkspert ponieważ przy płatnościach najczęściej używam karty. Może warto byłoby zainwestować w inny biznes? Proszę się zastanowić. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Tenor Report post Posted December 12, 2017 Najniższy spread ma Pluskantor.pl, różnica między ceną kupna a sprzedaży waluta bardzo znikoma, w praktyce w ogóle się tego nie odczuwa. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Hydra Report post Posted December 23, 2017 Jak dotąd najtańsze przewalutowania przez internet zrealizowałam na Gieldawalut.com. Z rabatem 80% przez miesiąc to jak w ogóle bez kosztu prawie. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Fawi Report post Posted January 8, 2018 Na platformach kantorowych spread na ogół zastępuje stała prowizja i to naprawdę niewielka, bo np.w Amronet jest to maksymalnie 0,2%. Łatwiej jest dzięki temu zorientować się względem opłacalności wymiany, a niska opłata przy korzystnym kursie jest prawdziwą oszczędnością. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Otto92 Report post Posted January 17, 2018 Możliwe że jeszcze taniej wyjdzie nam wymieniając ze spreadem w wysokości 1-2 grosze, w Plsukantor.pl tak ten koszt właśnie wygląda:) Ja jestem mile zaskoczony. Share this post Link to post Share on other sites
Guest filip Report post Posted January 23, 2018 Warto wziąć pod uwagę dodatkowe możliwości oszczędzania jeśli wymieniamy online. Dajmy na to cashback- czyli zwrot części kosztu przewalutowania, ja korzystam z tego wymieniając na gieldawalut.com. Fajna opcja bo na stałe, lepsza niż jednorazowe promocje. Share this post Link to post Share on other sites
Guest kowalik Report post Posted February 9, 2018 Namiar na pluskantor.pl mi się przydał, fajne rozwiązanie na przyspieszenie i obniżenie kosztów przewalutowania, można wysyłać pieniądze z kantoru wszędzie, bezpiecznie, dość szybko. Share this post Link to post Share on other sites
Guest b.oksi Report post Posted February 14, 2018 Najtaniej za wymianę waluty płacę na Gieldawalut.com, prowizja to 0,2% standardowo, ale zawsze może być niższa o jeszcze 20% jeśli się korzysta z cashback. Share this post Link to post Share on other sites
Guest code Report post Posted February 26, 2018 Zanim co do czego doszło trochę czasu spędziłem na zapoznawaniu się z e-kantorami, porównywaniu całościowo usług. Postawiłem na Amronet finał finałów i myślę, że dobrze, nic poza małą prowizją nie płacę ponadto, na początek współpracy otrzymałem jeszcze upust- 90% od prowizji, dzięki czemu niemal za darmo 2 przewalutowania sfinalizowałem. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Igor Report post Posted March 3, 2018 Teraz kantory, które narzucają wysoki spread wcale zbyt dobre nie zarobią, a to dlatego że funkcjonują też internetowe, oferujące bardzo korzystne warunki i to tam klienci teraz chętniej kupują walutę. Sam zresztą wymieniam przez Plsukantor.pl właśnie dlatego:) W końcu spread 2 gr a 20 gr to różnica. Share this post Link to post Share on other sites
Oszczędnicka 0 Report post Posted March 6, 2018 Spread na poziomie 0,65% jest choćby w kantorze walutowym Alior (na USD, GBP, CHF i EUR). Share this post Link to post Share on other sites
Adam37 0 Report post Posted March 14, 2018 Wymieniam w kantorze internetowym kantor ekspert i bardzo mi się podoba. Mają mały spread. Share this post Link to post Share on other sites
Guest harry Report post Posted March 14, 2018 Warto sobie zdawać sprawę czym jest spread , wtedy na pewno nie damy się naciągnąć na wysoki koszt w kantorze. Najmniejsza różnica kupno-sprzedaż jest według ego co patrzyłem ostatnio w Amronet, co potwierdza jednoznacznie, że przez Internet przewalutowanie wyjdzie nam taniej. Share this post Link to post Share on other sites
Guest c.justo Report post Posted March 30, 2018 W internetowych kantorach poza spreadem często też można się spotkać z dodatkową prowizją, jest mała ale jednak...Na szczęście nie wszystkie wplatają jeszcze ten koszt. Pluskantor.pl ogranicza się wyłącznie do samego spreadu, ok 2 grosze i to wszystko. Nareszcie jasne, konkretne zasady współpracy. Share this post Link to post Share on other sites
Guest ja_wa Report post Posted April 19, 2018 Przy moim ostatnim przewalutowaniu w tym tygodniu w Plsukantor.pl spread wynosił 1,8 grosza:) Nie płaciłam ani prowizji ani za przelew . Share this post Link to post Share on other sites