rabbit88 0 Report post Posted August 31, 2013 Witam, jestem rok po rozwodzie z mężem. Podczas trwania małżeństwa mąż wziął kredyt na samochód.Niestety nie spłaca go. I bank ( GETIN ) zaczyna się upominać spłaty ode mnie. Kredyt był dawno i niestety nie pamiętam co podpisała podczas brania, coś na pewno ale nie wiem co.Umowy też nie mam. Sprawdziłam sobie historię w BIK. i nie widzę tego kredytu u Siebie. Nie ma ani zobowiązania anie zapytania, czysto. Więc o co chodzi? Bank może domagać się spłaty ode mnie ? Pozdrawiam , Agnieszka Share this post Link to post Share on other sites
Prawnik 8 Report post Posted September 9, 2013 Dzień dobry, jeśli jest Pani zobowiązana do spłaty (również na podstawie zawartej umowy) to bank rzeczywiscie może domagać się spłaty także od Pani. Dobrze byłoby spróbować dojść do porozumienia z bankiem powołując się na dwie zasadnicze okoliczności: 1. rozwód (a w konsekwencji powstanie rozdzielności majątkowej) 2. fakt, że samochód jest w wyłącznym posiadaniu byłego męża. Share this post Link to post Share on other sites
Licillerons74 0 Report post Posted March 11, 2014 dzieki za wyjasnienie Share this post Link to post Share on other sites
elementarny 0 Report post Posted April 3, 2015 Może poradż się prawnika Tak będzie najlepiej. Share this post Link to post Share on other sites
rutyniarz 0 Report post Posted December 10, 2017 Zdecydowanie - prosto do prawnika! Share this post Link to post Share on other sites
lilianagomowska 0 Report post Posted September 24, 2018 najlepiej zasięgnąć porady eksperta finansowego, a następnie prawnika http://www.michal-mazur.pl/ Share this post Link to post Share on other sites