zegda 0 Report post Posted June 6, 2013 Witam ,moi drodzy znalazłam się tutaj z prośbą o poradę , otóż wzieliśmy z mężem kredyt w Getin Banku na okres 3 lat na kwotę 10 tys zł ,po dwóch miesiącach wpłaciłam 3 tys , bank skrócił spłatę o pół roku ,a kapitał kredytu i raty nie uległy zmianie . No i w tym momencie dla mnie jest dziwne, na co te pieniądze poszły ? Pewnie ktoś z Was powie idż z tym do banku , ale nie ukrywam że wolę zapytać pierwsze Was czy takie działanie banku jest normalne ? Przed wzięciem kredytu ,pracownik banku zapewniał o bezproblemowej wcześniejszej spłacie kredytu ,o możliwości wpłaty kilku rat na raz , o solidnym rozliczeniu itd. a tutaj hm ? Podpowiecie coś ? Share this post Link to post Share on other sites
Witek 27 Report post Posted June 6, 2013 Widziałem kiedyś klienta zaskoczonego tym że bank potraktował jego większe spłaty kredytu jako zwykłe wpłaty na ROR. Nie wiem dokładnie jak jest u Ciebie ale: Trzeba zawsze poinformować bank o wcześniejszej spłacie kredytu lub części kredytu Bank może skrócić okres kredytowania lub dać nam do podpisu aneks do umowy o kredyt na pozostałą kwotę kredytu z nowym harmonogramem spłat. W pani sytuacji bank skrócił czas spłaty kredytu o sumę wpłaconego kapitału. Kwota kredytu i raty nie zmieniły się (przy stałym oprocentowaniu) natomiast kredyt będzie pani spłacała krócej czyli jest mniej do spłaty właśnie o tę większą ratę. Wszystko by się zgadzało, trzeba jednak odwiedzić Getin i sprawdzić jak oni traktują większe spłaty kredytu no i w rubryce kwota kredytu do spłaty powinno być mniej. Share this post Link to post Share on other sites
zegda 0 Report post Posted June 7, 2013 Dziękuję za odpowiedż .Tak zrobię wybiorę się do banku , bo nawet w harmonogramie który mam i według niego spłacam ,a tym co jest na stronie bankowej jest różnica około tysiąca zł . Więc trzeba to wyjaśnić . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites