Monti_z 2 Report post Posted May 15, 2019 Na moje pytanie na infolinii "Dlaczego w Idea banku nie ma konta w USD?" Pani uprzejmie odrzekła, że jest to decyzja biznesowa odgórna. Pytam się czy to koszty systemu SWIFT czy jakaś kara, a pani na to że przełączy mnie do osoby odpowiedzialnej i ... usłyszałem try again later... i krótki sygnał w słuchawce. Jakim trzeba być prezesem banku, ignorantem aby nie podać powodu zamknięcia kont w USD tylko wypowiedzieć wszystkim umowy w 2 tygodnie? Ja rozumiem że prezes Leszek C. jest 2 mld w plecy na Idea Banku ale klientów którzy pozostali tak się nie traktuje panie prezesie Czarnecki. 1 Getiniak reacted to this Share this post Link to post Share on other sites
Guest LCi Report post Posted May 18, 2019 Cytat Dlaczego w Idea banku nie ma konta w USD? A jaka ma być sytuacja banku skoro wszedł do niego kurator: https://www.money.pl/gielda/kurator-w-idea-banku-bezterminowo-bedzie-mial-szerokie-uprawnienia-6381879389267585a.html Wchodzi bezterminowo i będzie nadzorował pracę prezesa i naciągaczy od GetBack chociaż oni już pewnie siedzą z zarzutami. Przychody Idei spadają szybciej niż koszty tego banku i może faktycznie byc sprzedany za przysłowiową złotówke. Share this post Link to post Share on other sites
Getiniak 4 Report post Posted May 20, 2019 (edited) Zamiast biadolić jak w Idea Banku jest źle można otworzyć portfel w rkantor.com (nie trzeba konta bankowego), kantor ten był kiedyś Raiffaisena teraz BNPParibas. Mamy tam ze 20 walut, wirtualny portfel z wszystkimi numerami kont do odpowiednich walut (formularz sam poda konto po wpisaniu waluty). Jest tam też oczywiście rachunek w USD. I tak możemy sobie np. dolary wypłacić bez prowizji i stratnego przewalutowania z PayPal na Transfer Wise (Dodaj bank amerykański w PayPal - dodanie wymaga telefonu na infolinię bo formularz nie przepuszcza) a stamtąd do rkantoru. Tam w RKantorze przeliczyć na złotówki po dobrym kursie i przelać do polskiego banku. Ot i cała filozofia. Edited May 20, 2019 by Getiniak Share this post Link to post Share on other sites