tunia 3 Report post Posted October 10, 2017 Słyszałam, ze wieksze firmy wprowadzają wsparcie dla pracowników, których zwalniają. Czy ktoś wie coś więcej o usłudze? Co o niej sądzicie? Share this post Link to post Share on other sites
0 TomaszR 0 Report post Posted October 10, 2017 To ciekawy temat. Wyczytałem, że "według polskiego prawa, pracodawca chcący zwolnić przynajmniej 50 pracowników w ciągu 3 miesięcy, ma obowiązek uzgodnić z powiatowym urzędem pracy, właściwym dla siedziby tego pracodawcy, zakres i formy pomocy dla zwalnianych pracowników (tzw. zwolnienia monitorowane)". Raczej się o tym nie słyszy, ja jeszcze nie słyszałem, chyba, że po prostu słyszymy o tym, a nie wiemy, że to to. Były już akcje, ale raczej w spółkach państwowych jak kopalnie, czy oświacie, że proponowano na przykład wyższą emeryturę za to, że pracownicy szybciej na nią poszli. To jest jakieś zaopiekowanie się pracownikiem, więc może to jest właśnie Outplacement? Share this post Link to post Share on other sites
0 martaam 1 Report post Posted October 11, 2017 Niestety żadna z firm, w których pracowałem nie miała czegoś takiego, jednak znalazłem taki oto artykuł lhhpolska.pl/pl/outplacement-i-restrukturyzacja I jest tutaj napisane,ze o ile w Polsce z usług takich korzysta mniej więcej 10% wiekszych firm, to za granicą jest to bardzo popularne i korzysta z tego prawie 70%. Myślę,że z czasem takie wsparcie dla pracownika będzie się robiło coraz bardziej popularne z racji tego,ze firmy będą dbały o swoj wizerunek. I z racji tego aby utrzymać lepszą atmosferę w firmie. Chętnie sobie tutaj poczytam opinie innych. Share this post Link to post Share on other sites
Słyszałam, ze wieksze firmy wprowadzają wsparcie dla pracowników, których zwalniają.
Czy ktoś wie coś więcej o usłudze? Co o niej sądzicie?