Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
tunia

Outplacement w firmach

Question

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

To ciekawy temat. Wyczytałem, że "według polskiego prawa, pracodawca chcący zwolnić przynajmniej 50 pracowników w ciągu 3 miesięcy, ma obowiązek uzgodnić z powiatowym urzędem pracy, właściwym dla siedziby tego pracodawcy, zakres i formy pomocy dla zwalnianych pracowników (tzw. zwolnienia monitorowane)". Raczej się o tym nie słyszy, ja jeszcze nie słyszałem, chyba, że po prostu słyszymy o tym, a nie wiemy, że to to. Były już akcje, ale raczej w spółkach państwowych jak kopalnie, czy oświacie, że proponowano na przykład wyższą emeryturę za to, że pracownicy szybciej na nią poszli. To jest jakieś zaopiekowanie się pracownikiem, więc może to jest właśnie Outplacement?

• 0

Niestety żadna z firm, w których pracowałem nie miała czegoś takiego, jednak znalazłem taki oto artykuł

lhhpolska.pl/pl/outplacement-i-restrukturyzacja

I jest tutaj napisane,ze o ile w Polsce z usług takich korzysta mniej więcej 10% wiekszych firm, to za granicą jest to bardzo popularne i korzysta z tego prawie 70%. Myślę,że z czasem takie wsparcie dla pracownika będzie się robiło coraz bardziej popularne z racji tego,ze firmy będą dbały o swoj wizerunek. I z racji tego aby utrzymać lepszą atmosferę w firmie.

Chętnie sobie tutaj poczytam opinie innych.