sobek 0 Report post Posted April 8, 2017 (edited) Prawda jest taka, że jak człowiek ma coś pilnego lub po prostu chce szybko odzyskać sprawność - np. po wypadku to nie będzie czekał aż zwolni się kolejka. Często jest tak, że np. rehabilitacja jest potrzebna od zaraz - nie można sobie przecież nawet pozwolić na czekanie, bo póżniej może być tylko jeszcze większy problem. To samo ortopeda, neurolog czy inni specjaliści. Ja od czasu do czasu korzystam z opieki specjalistów zapisując się do nich na prywatną wizytę. Najczęściej jest to podyktowane po prostu względami praktycznymi, nie chce doprowadzić do jakichś komplikacji, czyli utrudniania sobie rezultacie życia. Ostatnio znajomy polecał mi C.M Enel, jestem na etapie szukania tam lekarza, ale z tego co widzę specjalności jest calkiem sporo: https://cm.enel.pl/centrum-medyczne/nasi-lekarze/ więc raczej znajdę kogoś, a to dla mnie ważna kwestia wymagająca pilnej konsultacji. Edited April 8, 2017 by sobek Share this post Link to post Share on other sites
Madame 1 Report post Posted April 13, 2017 Do dentysty muszę chodzić prywatnie. Ale większość lekarzy, których odwiedzam, przyjmują mnie w ramach NFZ. Share this post Link to post Share on other sites
ramana 2 Report post Posted April 17, 2017 dentysta i badania typu USG na które się długo czeka robię prywatnie Share this post Link to post Share on other sites
Oia 0 Report post Posted July 31, 2017 Mając odpowiednią polisę, prywatna służba zdrowia staje się rozwiązaniem tanim oraz komfortowym. Warto rozszerzyć swoją wiedzę na ten temat sięgając przykładowo do tego artykułu: http://www.echodnia.eu/artykuly-archiwalne/a/prywatne-ubezpieczenia-zdrowotne-co-warto-o-nich-wiedziec,10689181/. To znacznie lepsze niż w stanie w długiej kolejce u lekarza w ramach wizyty na Narodowy Fundusz Zdrowia. Szkoda naszego czasu i niepotrzebnych nerwów, skoro można tego uniknąć. Share this post Link to post Share on other sites
Zakamarka 0 Report post Posted August 11, 2017 ja jeśli już nie mam wyjścia to idę prywatnie, ostatnio w sumie często to robię bo przynajmniej jestem traktowana na poziomie a nie jak natrętną muchę. Share this post Link to post Share on other sites
ramana 2 Report post Posted August 16, 2017 (edited) Ja chyba też muszę pójść do ortopedy, bo boli mnie kręgosłup. koniecznie idż i nie zwlekaj bo będzie jeszcze gorzej a wiem co mówię bo sama tak się ociągałam z tym bardzo długo. Owszem potrzebne będą badania i długa rehabilitacja żeby można było odczuć poprawę ale warto bo czuję się o 10 lat młodsza, dokładnie tak jak mi obiecał ortopeda. Warto się zapisać też na magnetoterapię do Natural Medical bo te zabiegi przynoszą ogromną ulgę. Edited August 16, 2017 by ramana Share this post Link to post Share on other sites
TomaszR 0 Report post Posted August 17, 2017 Do dentysty zawsze prywatnie, na NFZ jest tak okrojona ilość bezpłatnych usług i brzydkie czarne polomby, że wolę nawet nie zaczynać takiego leczenia. Czasami robię też jakieś badanie prywatnie, na które chociaż dostanę skierowanie od państwowego lekarza, to potem miałbym czekać w kolejce 2 lata. To jest paranoja, jak ktoś ma problemy zdrowotne, które utrudniają mu życie i musi czekać, przez ten czas stan jego zdrowia może się znacznie pogorszyć... Share this post Link to post Share on other sites
Mila 0 Report post Posted August 23, 2017 I tak i nie. Mam "swoją doktorkę" leczy mnie od dzieciaka i normalnie to jak szaraczek w kolejce z babciami czekam. Do dentysty prywatnie, do specjalistów zazwyczaj też, bo kolejki z nfz-owskich list to skandal. Przykładowo okulista ostatni strzał ze stycznia - najbliższy termin: połowa sierpnia, nie no niech dziecko poczeka w sierpniu dostanie denka od szklanek zamiast okularów. Share this post Link to post Share on other sites
Mumia 0 Report post Posted August 24, 2017 Ja się tylko leczę prywatnie, bo jak słysze, jakie terminy mam mieć w ramach NFZ to ręce opadają. Wychodzę z założenia, że na zdrowiu nie powinno się oszczędzać. Share this post Link to post Share on other sites
kingali 0 Report post Posted August 29, 2017 (edited) Ja również tylko prywatnie . A nie dawno znalazłam fajny gabinet stomatologiczny , w którym mają całkiem dobre cenny i bardzo dobrych specjalistów. Może komuś z was przyda się namiar kliniki luxdent wrocław . Ja ze swojej strony bardzo polecam Edited August 29, 2017 by kingali Share this post Link to post Share on other sites
Zakamarka 0 Report post Posted September 4, 2017 jak będę kiedyś spać na pieniądzach, to będę się leczyć tylko i wyłącznie prywatnie. Share this post Link to post Share on other sites
ramana 2 Report post Posted October 13, 2017 Tak, od niedawna pracodawca wykupił nam też pakiety medyczne w http://cmsf.pl/ i teraz nie musimy płacić z własnej kieszeni jak coś się zadzieje ze zdrowiem nieprzewidzianego Share this post Link to post Share on other sites
kaskaa 0 Report post Posted October 20, 2017 Tak ja chodzę prywatnie do kardiologa Share this post Link to post Share on other sites
Kamila91 0 Report post Posted October 21, 2017 Przy naszym NFZ to nie wybór, to konieczność... Share this post Link to post Share on other sites
Amy_25 0 Report post Posted October 23, 2017 To zależy, terminy są tak odległe na kasę chorych, że niektórych specjalistów załatwiam prywatnie. Share this post Link to post Share on other sites
superBoguslawa 0 Report post Posted February 8, 2018 Ja np. dostrzegam sporą różnicę w leczeniu na NFZ i prywatnie. W tym drugim przypadku lekarze chcą z tobą normalnie rozmawiać jak z człowieczek, bo wiadomo płacisz to wymagasz, w tym pierwszym przypadku bywa różnie. Najgorsze jest to, że jeśli chcesz skutecznie się zdiagnozować i wyleczyć to lepiej od razu iść prywatnie. Share this post Link to post Share on other sites
Walentyna 0 Report post Posted February 9, 2018 Do rodzinnego chodzę na kasę, ale jestem jeszcze bardziej chora jak wracam po kilku godzinach stania w kolejce, specjaliści jak ginekolog np. tylko i wyłącznie prywatnie Share this post Link to post Share on other sites
ramana 2 Report post Posted February 19, 2018 Tak, ja np korzystam z opieki medycznej w centrum http://cmsf.pl/ gdzie nasz pracodawca wykupił nam pakiety bez limitów i jestem z tej opieki bardzo zadowolona, nie musze teraz czekać w kilometrowych kolejkach do specjalistów ani na rehabilitację Share this post Link to post Share on other sites
Marco123 0 Report post Posted February 22, 2018 Ja do internisty chodzę na NFZ, ale czuję się tam jak natręt, lekarze zawsze robią wielką łaskę, że kogoś przyjmą. Jak już muszę iść do specjalisty to najczęściej prywatnie, nie mam wielkich problemów ze zdrowiem, więc wolę wydać te 150 zł raz na jakiś czas i normalnie załatwić sprawę. Share this post Link to post Share on other sites
martaam 1 Report post Posted February 27, 2018 Tak leczę sie prywatnie. Niestety ale narodowy fundusz zdrowia nie pozwala raczej na inne leczenie niż właśnie leczenie prywatnie. Po pierwsze bardzo trudno jest dostać się na fundusz do lekarza specjalisty.Po drugie trzeba posiadać skierowanie. Bez skierowania nie można się zapisać do żadnego lekarza ( no chyba tylko do lekarza stomatologa....). Aktualnie na fundusz chodzę jedynie do lekarza rodzinnego: https://gazetawielicka.pl/pozostale/lekarz-rodzinny-na-nfz-takze-w-prywatnej-placowce/ Dodam,że wielu lekarzy na nfz pracuje również i w prywatnych placówkach tak wiec warto jest się wybrac i dopytać się czy jest możliwość zapisania się na nfz w najbliższym prywatnym centrum zdrowia. Share this post Link to post Share on other sites
nola 0 Report post Posted May 31, 2018 Tak, ja na ogół chodzę prywatnie bo nie muszę czekać w tych długich kolejkach. Lekarza wyszukuję sobie przez stronę https://ranking.abczdrowie.pl/s/lekarz medycyny pracy/lublin , od razu sprawdzam cennik i rezerwuję termin wizyty. Na ogół to kwestia kilku dni i po sprawie Share this post Link to post Share on other sites
monika839 0 Report post Posted June 14, 2018 Na wiele przypadłości można stosować naturalne metody, domowe, których używały kiedyś nasze babcie. Polecam zainteresować się takim produktem jak olej konopny https://konopteka.pl/kategoria/olej-z-konopi bo podobno może zdziałać cuda, np. jeśli mamy podwyższony cholesterol. Share this post Link to post Share on other sites
mobils 1 Report post Posted June 19, 2018 No jeśli nie ma innego wyjścia to tak, jakkolwiek strasznie wkurza mnie wtedy że nie dość że muszę wydac kasę z własnej kieszeni to jeszcze tracę tą którą państwo potrąciło mi z pensji Share this post Link to post Share on other sites
Wiki68 0 Report post Posted June 19, 2018 (edited) Ja raczej rzadko odwiedzam lekarzy, bynajmniej jeżeli chodzi o przeziębienia wszystko dzięki dużej ilości witamin które przyjmuję, czy to poprzez altrient C czy suplement diety https://www.alfabetzdrowia.com.pl/witaminy-i-mineraly/witaminy/product-6491/ Takie produkty powinno się przyjmować na bieżąco tylko wtedy działają tak jak powinny Edited June 19, 2018 by Wiki68 Share this post Link to post Share on other sites
mikael 0 Report post Posted June 20, 2018 W 99% przypadkach chodzę prywatnie, bo pomoc jaka jest mi oferowana, albo jej brak, w ośrodku zdrowia, woła pomstę do nieba. Share this post Link to post Share on other sites