Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? AKCEPTUJĘ
Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Fabio

Możemy przestać się bać Bankowego Tytułu Egzekucyjnego?

Question

Trybunał konstytucyjny uznał za niezgodny z konstytucją BankowyTytuł Egzekucyjny wystawiany chetnie przez banki bez jakiejkolwiek drogi sądowej. W praktyce wystarczyło opóżnienie w spłacie rat kredytu aby bank zajął nam rachunek.

Działania banków szły w windykacji tak daleko, że nawet lewe kredyty na czyjś zgubiony dowód od razu podlegały BTE i klient posiadając jakiekolwiek pieniądze w jakimkolwiek banku mógł się z nimi pożegnać chociaż z kredytem nie miał nic wspólnego.

Więcej na http://www.mebank.pl/20150419159/Aktualno%C5%9Bci/trybunal-konstytucyjny-i-orzeczenie-w-sprawie-bankowego-tytulu-egzekucyjnego.html

Od sierpnia 2016 roku kiedy postanowienie wejdzie w życie kredytobiorcom przyjdzie zmagać się z zastępczą papierologią typu weksle in blanco dodatkowe umowy, poręczenia, żyranci i zastawy na majątku. TK dał bankom czas na jakieś rozsądne rozwiązanie tego problemu bo inaczej klient znów na tym ucierpi.

wyrok_TK_w_sprawie_BKT.jpg

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ja tam lubię swój własny interes. Jeśli chodzi o sprawy kredytu dla firmy, to zdecydowanie ne podejmuję żadnych decyzji pochopnie. Przepisytak szybko się zmieniają, że uważam za konieczne powierzenie dyskutowania z bankiem zasad kredytowania przez przygotowanych do tego prawników, którym udzielę mojego

pełnomocnictwa. Z resztą aktualnie, żadnych strategicznych decyzji nie należy podejmować bez prawników. Moje najnowsze inwestycje zamierzam konsultować z takimi prawnikami jak Kancelaria Maj & Cieślak https://kancelariamc.pl/